Популярные темы

Первая лига. В поисках чемпиона

Дата: 04 апреля 2023 в 22:14 Категория: Новости спорта


Первая лига. В поисках чемпиона
Стоковые изображения от Depositphotos

FootBoom — про чемпіонські перегони в першій лізі, рестарт якої намічено на найближчу суботу. 

Шістнадцять команд. Дві групи — «Чемпіонська» та «Вибування». І лише вісім турів, котрі мають визначити щасливчиків і невдах.  

Особлива увага, зрозуміло, буде прикута до першої вісімки. Тієї, яка відповість на майже гамлетівське запитання: «Бути чи не бути «Оболоні», «Поліссю», а може, й комусь іншому чемпіоном першої ліги сезону 2022-23?»

Справді, мені й самому цікаво, хто кого. Стабільна «Оболонь»? Мільйонери з «Полісся»? Амбіційний «ЛНЗ»? А може, недооцінений «Епіцентр»? А ще є «Карпати», котрі, як відомо, теж прагнуть потрапити до еліти українського футболу. Шанси у всіх різні, бо «чемпіонський» раунд команди розпочнуть не з нуля — у кожного свій доробок (з урахуванням очок, набраних на попередньому етапі в особистих зустрічах). 

Чимало фахівців вважають, що основна боротьба за золото розгорнеться між «Оболонню» та «Поліссям», але перевагу в цій парі все ж віддають житомирянам. На боці «вовків» кілька факторів. Перший — майже весь підготовчий період провели в Туреччині в гарних умовах, яких не мали конкуренти; другий — зберегли весь склад і навіть посилили одну проблемну позицію, придбавши у «Львова» захисника/опорника Бориса Крушинського; третє — зіграність, глибина складу і наявність виконавців з досвідом; четверте — мотиваційна частина (великі зарплати, премії та бонуси). 

Кияни, при всій до них повазі, поступаються житомирянам у кількох компонентах, однак, як на мене,  не у визначальних, з огляду на майбутні результати. Довжина складу у «Оболоні» є — сьогодні в розпорядженні Валерія Іващенка по два-три гравці на одну позицію. За грою «пивовари» також нічим не поступаються конкурентам — гравці, якщо так можна висловитися, відчувають один одного без слів, команда працює, немов злагоджений годинниковий механізм. Головне, щоб не проявилася давня хвороба киян — «вміння» провалювати весняні виступи. Конкуренти не пробачать, а часу на виправляння помилок просто не буде — дистанція надто коротка.

«ЛНЗ», «Епіцентр», «Металург» і «Карпати» — основні претенденти на стики. Шанси у кожного з цього квартету приблизно однакові, але пристойні інвестиції в трансфери та підготовку, помножені на сміливі заяви керівників «ЛНЗ» і «Карпат», свідчать про те, що саме ці клуби спробують втрутитися в золоті перегони. Всі передумови для цього існують. 

Команди з Кам'янця-Подільського та Запоріжжя, звісно, теж можна віднести до числа амбіційних, однак якщо без зайвих емоцій, то спортивні результати випереджають інші складові — такі, зокрема, як інфрастуктура, кадри, фінанси. Де гратиме у разі виходу в УПЛ «Епіцентр», коли ані в Дунаївцях, ані в Кам'янці-Подільському арени не відповідають навіть мінімальним вимогам? Ще один клуб-безхатченко? У «Металурга» ситуація не набагато краща, бо з Запоріжжі команда не зможе грати з точки зору безпеки (неподалік від міста йдуть бойові дії), а орендувати інфраструктуру інших клубів надто болісно для бюджету. Тож мрії про еліту, судячи з усього, «металургам» доведеться відкласти до найкращих часів, а «Епіцентру», на мій погляд, варто зосередити зусилля на інфраструктурі — і аж ніяк не за гонитвою за швидкими результатами. Без надійного фундамента ще жоден будинок довго не протримався...

Не раджу списувати з рахунків «Ниву» та «Кремінь». Командам, які не мають великих фінансів, видатних гравців та й в таблиці «чемпіонській» займають останні місця (в усякому разі, поки що), втрачати нічого. Вони гратимуть від душі, за себе й для себе. І навіть, припустимо, програють усі матчі другого етапу, впевнений, ніхто не кине камінь у їх бік. Та я чомусь думаю, тернополяни з кременчужанами стануть авторами не однієї сенсації. Згадайте бодай минулий рік. Тоді ці команди також всерйоз не сприймали, а в підсумку «Нива» та «Кремінь» — у «чемпіонській» групі. 

Читай також: «Кремінь» підписав колишнього півзахисника «Минаю»

По сообщению сайта FootBoom

Тэги новости: Новости спорта
Поделитесь новостью с друзьями