Популярные темы

Сборы клубов УПЛ: с кем и как играли — провал «Александрии», рекорд «Динамо», сюрпризы из Косово

Дата: 01 марта 2023 в 00:14


Сборы клубов УПЛ: с кем и как играли - провал
Стоковые изображения от Depositphotos

Зимова перерва в УПЛ завершилася. Це радісна для вболівальників мить, адже попереду – продовження найбільш незвичного, через війну з російськими окупантами, історичного, чемпіонату України, який, має інтригу – як в боротьбі за медалі, так і за виживання, і в якому ми очікуємо народження нових зірок, і появу самобутніх команд. Але, щоб зрозуміти, що нас очікує в УПЛ, потрібно проаналізувати зимову підготовку українських клубів, яка, переважно, пройшла в Туреччині.

Першими офіційні матчі провели наші представники в еврокубках – «Шахтар» та «Дніпро-1». «Гірники» в Лізі Європи зіграли успішно і пробилися в наступний етап, хоча на зборах в Туреччині провели найкоротшу, зате досить щільну ігрову програму серед усіх клубів УПЛ – 5 матчів, з яких виграли всього в одному, причому, пропустили в цих спарингах аж 10 м’ячів.

«Дніпро-1», навпаки, дуже успішно проводив ігрову підготовку, встиг провести вісім контрольних матчів, поступився тільки в одному з них і, під кінець зборів пропускав, в середньому, не більше одного гола за гру. Однак, в протистоянні з АЕКом щось пішло не так – з одного боку захист дніпрян підтвердив тенденцію і дозволив супернику забити один гол за 180 хвилин, а з іншого – за ті ж самі 180 хвилин команда Олександра Кучера не змогла забити жодного голу.

Як це позначиться на виступі «Шахтаря» і «Дніпра-1» в чемпіонаті України, де команди ведуть боротьбу за золото, побачимо. Попереду – дистанція в три місяці. Окрім лідерів УПЛ, перший офіційний поєдинок – пропущений, 6-го туру, провели «Олександрія» і «Металіст 1925». Олександрійська команда, яку очолив новий тренер – Руслан Ротань, продемонструвала невдалі результати в 10 спарингах, в яких двічі перемогла і шість разів поступилася, забивала, в середньому, по одному голу за гру, і пропустила 16 м’ячів. Як проводив свої спаринги «Металіст 1925» ви можете подивитися в таблиці контрольних матчів. Не дивно, що в матчі 6-го туру «Олександрія» ризикувала програти, і врятувалася дивом, поступаючись 1:3…

Таблиця контрольних матчів клубів УПЛ в зимову паузу-2023

Найбільш насичену ігрову програму своїм підлеглим запропонував Мірча Луческу – «Динамо» провело 14 спарингів і стало рекордсменом серед клубів УПЛ. Характерно, що дев’ять з 12-ти отриманих в свої ворота голів, кияни пропустили в перших чотирьох контрольних матчах, і в 12-ти останніх спарингах програли лише одного разу.

Досить багато грали на зборах також «Металіст», «Зоря», «Чорноморець» і «Львів», але одесити та львів’яни, окрім матчів із зарубіжними клубами, практикували ігри з колективами другої ліги України і з юнацькими командами, що дозволило цим клубам УПЛ досягти більш ніж 50-процентного показника за набором очок і, особливо «Чорноморцю», добитися вражаючого показника результативності – 2,7 гола за гру.

Не особливо переймався кількістю спарингів і результатами в них «Минай», який зіграв тільки на два контрольних матча більше, ніж «Шахтар» (і це, коли минайцям не потрібно було готуватися до еврокубків), виграв один поєдинок і забив всього п’ять м’ячів. До речі, результат гри 9-го туру УПЛ «Минай» — «Шахтар» ви вже знаєте – фактично, для минайців продовжилася невиразна ігрова зимова серія.

Географія спарингів: з ким і як грали

Всього за період підготовки до другої частини сезону клуби УПЛ провели спаринги з суперниками із 26 країн. Найчастіше на поле проти українських колективів виходили команди з Латвії – 15 разів. По 12 матчів з клубами УПЛ зіграли наші традиційні опоненти – представники Казахстану, а також земляки – клуби з України різних ліг і вікових категорій, причому відбувалися ці зустрічі в основному в нашій країні (на початку, або наприкінці підготовчого періоду), і тільки матчі турніру за участі «Ворскли», «Вереса» і «Полісся» пройшли в Туреччині. Досить несподівано аж 12 спарингів клуби УПЛ провели з командами Узбекистану. Раніше узбецькі колективи нечасто були нашими опонентами на зборах. Не здивувала й кількість контрольних матчів з болгарами – 11.

Що здивувало – незвично мало клуби УПЛ домовлялися про спаринги з командами із Румунії, Молдови і Сербії. Порівняно з минулими зимовими етапами підготовки більш активно українці грали з австрійцями, македонцями і клубами із Данії, Киргизстана та Косова. Цікава статистика спарингів з косоварами – всі чотири поєдинки наші клуби програли, забили три голи і пропустили дев’ять… Не менш песимістичний підсумок зустріч з командами із Австрії та Сербії (з якими проведено більше одного матча), — жодної перемоги, шість поразок і чотири нічиї, 18 пропущених голів і тільки чотири забитих.

Із екзотичного – до цієї категорії можна віднести контрольні матчі з клубами Малайзії і Алжиру. З «Кедахом» (Малайзія) зіграв «Металіст» (переміг – 2:0), а ось алжирського опонента знайшла собі «Олександрія», яка здолала «Кабілію» — 1:0.

В цілому, клуби УПЛ провели 146 контрольних матчів – оптимістична статистика, враховуючи час та обставини, за яких це відбувається. В попередні роки кількість спарингів взимку коливалася від 95-ти до 120.

Суперниками українських елітних команд стали 102 зарубіжних клуба. Якщо не брати до уваги матчі українців між собою (були задіяні 10 команд), то найчастіше проти нас грали клуби з Казахстану (9), Узбекистану (8), Болгарії та Північної Македонії (по 7).

Цікава статистика зустрічей з латвійцями – п’ять команд яких провели з клубами УПЛ 15 поєдинків. Причому, абсолютним рекордсменом став ФК «Рига» — 5 матчів (дві перемоги, нічия і дві поразки). Активно грав з українцями й ще один клуб з Латвії – «Валмієра» (4 матча, три нічиї, одна поразка), який жодного разу не зміг перемогти клуби УПЛ, але на завершення зборів засмутив київське «Динамо» (1:1). По три поєдинки з клубами УПЛ провели польська «Вєчиста», вірменський «Пюнік» і латвійська «Ауда», яка дві перемогла і одну зустріч завершила нічиєю.

До речі, запам’ятайте клуби з Косова, які досягли стовідсоткового результату для своєї країни в зимових спарингах з українцями: «Балкані» (2:5), «Дріта» (0:1), «Дукаджині» (1:2), «Малішево» (0:1).

Зрозуміло, що все це відбувалося на зборах (нагрузки, різні стадії підготовки, перегляд новачків) і гралися не офіційні матчі, але цифри, як відомо, річ уперта. Кожен має право сам зробити висновки, і по ходу другої частини чемпіонату України подивитися, що і кому це дало.

 

Читай також: «Дніпро-1»: переїзд до Ужгорода, естафети, Довбик — поза обоймою

По сообщению сайта FootBoom

Поделитесь новостью с друзьями