Популярные темы

Ринат Ахметов: «Победа для меня означает восстановление территориальной целостности Украины в пределах 1991 года, куда входят Донбасс и Крым»

Дата: 26 февраля 2023 в 03:54


Ринат Ахметов:
Стоковые изображения от Depositphotos

Президент «Шахтаря» Рінат Ахметов розповів про ведення свого бізнесу в умовах війни.

– Як проходить війна? Чи бачите ви цьому кінець і якою була б перемога для України на цьому етапі?

– Війна проходить так, як ніколи не очікував Путін. Він не очікував, що Україна витримає. Але Україна протрималася, звільнила половину території, окупованої його злочинними військами, і прямує до перемоги. Він не очікував, що західний світ буде єдиним: але Захід як ніколи єдиний у підтримці України. Він надає економічну та військову допомогу та запроваджує безпрецедентні санкції. Він не очікував, що Україна зможе пережити зиму без електрики та опалення.

Наші люди не тільки відновили енергосистему і вижили, а й показали Путіну, що ми ніколи не припинимо боротися за свою свободу. Він думав, що українці обсипатимуть його квітами, але ми зустрічали російських солдатів з гарматами, які захищали кожен сантиметр нашої батьківщини.

Перемога для мене означає відновлення територіальної цілісності України в межах 1991 року, куди входять Донбас і Крим. Це означає, що ми караємо державу-агресора за її злочини проти людяності, отримуємо репарації від Росії, впроваджуємо новий план Маршалла для України як члена ЄС і НАТО.

– Як ви ведете свій бізнес протягом цього часу?

– Спосіб роботи бізнесу не змінився, обставини суттєво змінилися. Правління та наглядові ради наших підприємств працюють 24/7, вирішуючи найскладніші проблеми воєнного часу: від ремонтних робіт та енергопостачання до виробництва сотень тисяч бронежилетів та броньованих укриттів для української армії. Наші компанії працюють у важких умовах, забезпечуючи працевлаштування та виплату заробітної плати, забезпечуючи фінансову стабільність, сплачуючи податки та виконуючи свої зобов'язання перед інвесторами. У 2022 році компанії SCM сплатили понад 2 млрд доларів податків.

– Як би ви схарактеризували стан своїх компаній? За однією з оцінок, Metinvest, ваша металургійна компанія, працює на 30-50% своїх потужностей. Це так?

– Стан компаній SCM такий самий, як і стан економіки України. Це жахливо. Частина активів Метінвесту («Азовсталь», ММКІ та низка інших заводів) були серйозно пошкоджені або тимчасово окуповані. Активи нашого енергохолдингу ДТЕК піддаються постійним обстрілам і атакам російських дронів.

Зараз Метінвест працює на 30%-50% своїх потужностей через постійні обстріли й окупацію акваторії Чорного моря, включаючи порти. Ми продовжуємо видобувати газ, вугілля та залізну руду, виробляти електроенергію, виробляти сталь та інвестувати в майбутнє. Одна з останніх подій: придбання ліцензій на розробку газового родовища в Полтавській області за рекордні 26 мільйонів доларів, які були сплачені до держбюджету. Ліцензії на прозорому аукціоні придбала енергетична компанія ДТЕК, яка планує інвестувати понад 20 мільйонів доларів саме в цю сферу, – відповів Ахметов Forbes.

По сообщению сайта FootBoom

Поделитесь новостью с друзьями