Популярные темы

ООН забороняє співробітникам використовувати слова «війна» чи «вторгнення» щодо України — Irish Times

Дата: 08 марта 2022 в 22:24


ООН забороняє співробітникам використовувати слова
Стоковые изображения от Depositphotos

Організація Об’єднаних Націй заборонила своїм співробітникам називати ситуацію в Україні «війною» або «вторгненням», щоб збалансувати політичну чутливість, оскільки Росія всередині країни розправляється з тими, хто використовує ці слова, пише The Irish Times. Натомість співробітникам ООН було доручено використовувати терміни «конфлікт» або «воєнний наступ», щоб описати вторгнення Росії до її сусіда, в результаті якого загинули сотні мирних жителів і змусило два мільйони втекти з країни. У листі до співробітників Департамент комунікацій ООН наказав співробітникам не описувати ситуацію як війну і не додавати український прапор до особистих або офіційних акаунтів або веб-сайтів у соціальних мережах.

Читайте также: Ідея створити «обмежену безпольотну зону» над Україною набирає популярності серед еліти США

– Деякі конкретні приклади, які можна використовувати чи не використовувати на даний момент – «конфлікт» або «воєнний наступ», а НЕ «війна» чи «вторгнення», коли йдеться про ситуацію в Україні. НЕ додавайте прапор України до особистих або офіційних акаунтів чи веб-сайтів у соціальних мережах. Це важливе нагадування про те, що ми, як міжнародні державні службовці, зобов’язані бути неупередженими. Існує серйозна ймовірність репутаційного ризику, який нещодавно позначали високопосадовці,  – йдеться в електронному листі, який побачила Irish Times.

Подібна мовна політика викликала занепокоєння, що організація заходить занадто далеко, щоб не образити Росію, потужну державу-член, яка має одне з п’яти постійних місць у Раді Безпеки ООН.

– Зрозуміло, що це не просто будь-яка війна, а незаконна загарбницька війна, яку повинні з висоти засудити всі члени ООН і сама ООН. Справа в тому, що Росія є великою країною, яка відіграє важливу роль в ООН, вони впливають на політику у напрямку, який є просто хибним, – вважає Ніл Річмонд, речник Fine Gael з європейських справ.

Радянський Союз був одним із засновників Організації Об’єднаних Націй, коли її було створено з метою запобігання майбутнім війнам після Другої світової війни, а Російська Федерація успадкувала своє місце перебування та постійне членство в Раді Безпеки ООН (РБ ООН), коли блок розпущена в 1991 році. Як тимчасовий обраний член UNCS, Ірландія лобіювала скасування системи вето, яка дозволяла Росії як одному з її п’яти постійних членів заблокувати резолюцію ради, яка вимагала б від Москви припинити атаку на Україну та вивести свої війська. Резолюція з вимогою виходу Росії була пізніше переважною більшістю прийнята Генеральною Асамблеєю ООН, що складається з 193 членів, що є політично важливим, але на відміну від резолюцій РБ ООН не може бути юридично обов’язковою.

Читайте также: Сенатори США вносять законопроект, який заборонить Росії продавати золоті запаси

ООН не відразу відповіла Irish Times на запит про коментар.

По сообщению сайта FootBoom

Поделитесь новостью с друзьями