Популярные темы

Ексгравець «Бордо»: «У Франції Ігнатенко може бути складно — багато моторних гравців, за якими важко поспіти»

Дата: 28 января 2022 в 18:54


Ексгравець
Стоковые изображения от Depositphotos

Український екс-форвард Мирослав Славов, який свого часу пограв за дубль «Бордо», оцінив перспективи Данила Ігнатенко у французькому клубі, а також розповів про нюанси проживання у місті та гру у внутрішньому чемпіонаті.

Читайте также: Игрок «Шахтера» будет арендован «Бордо»

— Коли я був у «Бордо», то клуб значно відрізнявся від нинішнього. По-перше, та команда була дуже сильною. Під керівництвом Лорана Блана вони досягли, напевно, одного зі своїх останніх піків. Їм вдалося стати чемпіонами, виступити непогано в Лізі чемпіонів, показуючи хороший і красивий футбол. Пам'ятаю, як спостерігав їх перемоги з трибун стадіону, і які там палали емоції — це щось! А який склад був: Шамах, Севе, Тремулінас, Гуркюфф, Алу Діарра... Маса сильних гравців була в тій команді, і вона давала результати, які тішили місцеву торсиду.

Мені пощастило бути маленькою частинкою цього проекту. Хоч я й грав за дубль, але регулярно тренувався із головною командою. Лоран Блан – майстер своєї справи, і це відчувалося за його вказівками. З теплом згадую тренування під його керівництвом. Завжди надаватиму йому особливий респект, де б він не тренував, адже знаю, скільки сил і праці він вклав у ту команду, і його заслуга в успіху дуже велика.

Щоправда, на той час прорватися до основного складу було дуже складно. Французи завжди дивляться детально на свою молодь і довіряють вихованцям. Цьому є багато прикладів. Вони «кидають» молодь в основну команду якнайшвидше, щоб потім продати за гарною ціною, заробляючи таким чином гроші.

Не дивно, що великий акцент у Франції робиться саме на власні клубні академії, де створюються дуже комфортні умови для юних футболістів. У академіях є буквально все: житло, школа, кухні, тренувальний зал, кімнати для розваг і т.д. Все це в одному місці, що створює додаткову зручність молодому гравцеві, і допомагає йому розвиватися в потрібному напрямку, не відволікаючись на зайві проблеми.

Коли я прийшов в «Бордо», то був просто шокований. У них стоїть справжній замок з дев'ятьма полями для професіоналів і гравців академії. Справжній футбольний Хогвартс, але трохи менших розмірів! (Посміхається) Поля усі в ідеальному стані, газон просто розкішний. Маса тренерів: від фітнесу і тактики до детального відеорозбору дій гравців. Просто рай для прогресу юного футболіста. 

Читайте также: Игрок «Бордо» перешел в «Уотфорд»

З того моменту, як я покинув «Бордо», у них з'явився новий розкішний стадіон. Їхні вболівальники завжди вміли створювати особливу атмосферу, особливо в період, коли командою володіли господарі популярного телеканалу. Ними було зроблено дуже багато для створення комфортних умов для футболістів, тому, гадаю, для гравців у цій команді створено все, щоб розвиватися та прогресувати, особливо з огляду на те, що інфраструктура явно розвивалася з роками.

Наразі результати команди далекі від позитивних, але все може змінитися. Вони знаходяться не на тому місці, де заслуговують – і це однозначно. Команду тренує крутий тренер, який свого часу ставив рекорди на чолі збірної Швейцарії Володимир Петкович. Після зміни керівництва є надії, що «Бордо» у майбутньому чекають зміни у бік позитиву, тому прихід українця до такого колективу — з цілями та амбіціями може бути дуже позитивним для його кар'єри.

Щоправда, на легку адаптацію у Франції чекати не варто. Мені вона давалася дуже важко, хоч я і переїхав туди з Австрії і добре знав англійську мову. Французи терпіти її не можуть, тож у дублі «Бордо» знайти порозуміння з колегами було досить складно. Лише згодом мені вдалося його вивчити і вже стало простіше. Клуб робить все для того, щоб іноземці змогли опанувати мову, даючи їм учителів. У моєму випадку моїм учителем стала дружина спортивного директора. Кілька місяців вона зі мною солідно займалась, але все ж таки вклала потрібні знання у мою голову, тому можу знайти порозуміння з місцевими. 

Саме тому впевнений, що якщо Данило приїде до Франції, то йому обов'язково слід акцентувати свою увагу на вивчення мови – без неї там складно. Так, у головній команді, де багато іноземців, з цим може бути легше, але все ж таки французи приймуть тебе, лише коли ти з ними спілкуватимешся їхньою мовою.

Ще один момент, який варто враховувати футболістові, який їде до «Бордо». Битися за місце у складі доведеться однозначно. У клубі люблять довіряти вихованцям своєї Академії, яка розвинена у них дуже серйозно. Французькі та африканські гравці не люблять поступатися своїм місцем «чужим», тому навіть у тренувальному процесі буває неабияка боротьба. Головне правильно ставитися до цього і не давати запалу емоціям.

Сам же чемпіонат Франції може підійти далеко не всім футболістам: швидкості за рахунок великої кількості моторних і фізично розвинених гравців дуже високі. Їхній стиль масштабно відрізняється від українського, де домінують фізична міць та силова боротьба. Встигати за спритними африканцями буває неймовірно складно, особливо якщо вони молоді та мотивовані. Тому кожному українцю, в тому числі і Ігнатенко, може бути складно адаптуватися до такого стилю гри –   потрібно буде трохи перебудовуватись та розвиватись у цьому напрямку.

В іншому ж футбол досить звичний та адаптивний для топ-чемпіонату Європи. Він цікавий тим, що будь-яка команда здатна преподнести сюрприз, як свого часу «Бордо» або «Монпельє». Навіть «Бордо» цього сезону команда-загадка: їм вдавалося обігравати «Страсбург», що йде четвертим, відразу ж після розгромного фіаско від «Ренна» — 0:6.

Читайте также: Чемпионат Франции. «Бордо» — «Страсбур» 4:3. Видеообзор матча

В цілому, Бордо, як місце для життя і розвитку, ідеальне. Неподалік Атлантичного вікна, де можна круто посерфити, цікаве та прогресивне місто з елементами місцевої культури, смачне червоне вино, а також шикарні поля та яскраві вболівальники. Кожному, хто потрапить туди, точно буде комфортно. Особливих труднощів по проживанню та адаптації к самому місту, гадаю, Ігнатенко відчувати не повинен, та й нудьгувати йому не доведеться: футболу та культурного життя там вистачає.

З боку ігрових моментів – все залежатиме лише від нього. Як я розумію, перший досвід у Європі для нього склався не найкращим чином, але не варто забувати, що опускати рук ніколи не можна, при мотивації та належному настрої, а також розумінні, що потрібно адаптуватися під нові реалії — все можна пережити і знайти вірний шлях. Думаю, на легке життя Ігнатенко у Франції чекати не варто, але йому під силу випробувати свій шанс і закріпитися в цій команді, — сказав Славов.

По сообщению сайта FootBoom

Поделитесь новостью с друзьями