Популярные темы

Сергій Ковалець: «Бєсєдін і Траоре — не панацея, але без них «Динамо» та «Шахтар» виглядали бідно»

Дата: 15 декабря 2021 в 21:14


Сергій Ковалець:
Стоковые изображения от Depositphotos

Колишній тренер «Чорноморця» Сергій Ковалець підбив підсумки першої частини сезону.

— Сергію Івановичу, українські команди вперше за 14 років не вийшли до весняної стадії єврокубків. Це провал?

— Так. «Динамо» та «Шахтар» — наші гранди, і хтось із них завжди пробивався у весну, якщо не у Лізі чемпіонів, то у Лізі Європи. А за кращих часів до плей-оф виходили також і «Дніпро», і «Металіст», і «Чорноморець».

Наприклад, минулого сезону «Гірники» зі складнішої групи вийшли до плей-оф Ліги Європи. Наразі теж квартети у наших команд були ще ті. Все-таки «Реал», «Інтер», «Баварія», «Барселона», щонайменше, «Бенфіка» — це топ. Ліга чемпіонів — дуже складний турнір, тут завжди потрібно бути на висоті. Думаю, якби «Гірники» та динамівці брали б участь у Лізі Європи, то такого провалу не було б. Поки що, ми, на жаль, не дотягуємо до рівня плей-оф найпрестижнішого клубного змагання в Європі. Так, моментами «Шахтарю» та «Динамо» вдавалося демонструвати непоганий футбол, але цього недостатньо, щоб претендувати на щось більше, ніж участь у груповому раунді.

Поразки — це аналіз. Сподіваюся, що будуть зроблені правильні висновки. Валерій Лобановський казав, що першого року треба зібрати команду, другого — награти, а третього — вигравати. Хочеться вірити, що так у Мірчі Луческу і вийде.

А щодо «Шахтаря», то мені здається, що головному тренеру не вистачило досвіду управління командою, яка має боротися за всі титули. Колишній клуб Роберто Де Дзербі «Сассуоло» — це не «Баварія». Хоча і в цьому випадку дуже хочеться сподіватися, що у італійського фахівця все вийде і «Гірники» знову заявлять про себе у Європі.

— На трьох у групових раундах «Динамо», «Шахтар» та «Зоря» у 18-ти матчах забили вісім м’ячів, а пропустили — 34. Чим це можна пояснити?

— Відсутністю забивних нападників. Зрозуміло, що Бєсєдін і Траоре — не панацея, але без цих таранних форвардів «Динамо» та «Шахтар» виглядали бідно.

Щодо оборони згоден, пропустили дуже багато. Але у «Динамо» — це інвестиція в майбутнє, не лише для клубу, а й для збірної України, тому тут потрібно шукати і плюси. Без сумніву, потрібно віддати належне і Роберто Де Дзербі, який не боїться довірити молоді. Знову ж таки, Україні незабаром це допоможе.

— «Ворскла» та «Колос» у кваліфікації третього за рангом європейського турніру Ліги конференцій зганьбилися, іншого слова тут підібрати складно, у матчах із фінською та казахстанською командою відповідно. Навіщо прагнути потрапляти до Європи?

— Тут більше запитань до керівництва клубів. Той самий Юрій Максимов каже, що йому не вистачає футболістів. Якщо у чемпіонаті України можна досягти певних результатів з обмеженою кількістю кваліфікованих виконавців, то в Європі це безслідно не минає.

Ми всі нарікаємо на слабкий чемпіонат. Але чому боси клубів, керівництво УАФ не сядуть за один стіл і розберуть усі нагальні питання, адже це не так складно, поговорити, знайти причини. Усі лише кажуть, але нічого для цього не роблять. Повертаючись до Лобановського, хочу зауважити, що цей наставник ніколи не говорив про слабкий чемпіонат, він працював зі своєю командою, добивався відчутної переваги перед конкурентами в Україні та гримів із «Динамо» у Європі.

— Наступна єврокубкова кампанія буде ще складнішою, оскільки українським командам, щоб потрапити до групи Ліги чемпіонів, потрібно пробиватися крізь сито кваліфікації?

— Не знаю, як будуть справи з командами, які представлять Україну в Лізі Європи та Лізі конференцій, але в «Динамо» та «Шахтарі» певні висновки будуть зроблені. Ми вміємо проходити кваліфікацію Ліги чемпіонів (усміхається).

 

По сообщению сайта FootBoom

Поделитесь новостью с друзьями