Популярные темы

Луїс Кортес: «Хочу зробити сильнішим жіночий футбол України»

Дата: 23 ноября 2021 в 14:14 Категория: Новости спорта


Луїс Кортес:
Стоковые изображения от Depositphotos

У понеділок, 22 листопада, іспанський спеціаліст Луїс Кортес провів перше тренування на чолі жіночої збірної команди України. Незважаючи на те, що це було його перше знайомство з командою, тренувальна сесія на НТК ім. В. Баннікова мала інтенсивний характер і тривала півтори години.

На початку тренувального збору перед матчами синьо-жовтих у відборі ЧС-2023 проти Шотландії та Угорщини Луїс Кортес розповів прес-службі УАФ, чому пристав на пропозицію президента асоціації Андрія Павелка, якими є цілі його тренерського штабу в роботі з командою, а також які першочергові зміни він планує впровадити в колективі.

— Луїсе, минулого сезону ви взяли требл із «Барселоною», вигравши всі можливі трофеї в Іспанії та Європі, а зараз беретеся за роботу головного тренера жіночої збірної України. Що спонукало вас прийняти цей виклик?

— Час, проведений у «Барселоні», був особливим для мене. Ми провели чудову роботу, виграли багато трофеїв. Такі моменти ніколи не забуваються й залишаються з тобою на все життя. Але я вирішив завершити цей етап. Тренер має розуміти, коли час йти та трішки відпочити від роботи.

Після моєї чотиримісячної паузи президент УАФ Андрій Павелко звернувся до мене й сказав, що асоціація зацікавлена в мені в якості головного тренера жіночої збірної України. А також у впровадженні програми розвитку жіночого футболу в країні. Я сказав «так», адже це дуже амбітний проєкт. Сподіваюся допомогти Україні підсилити позиції в жіночому футболі в наступні роки.

— Які цілі поставило перед вами керівництво УАФ?

— Зробити сильнішим жіночий футбол України, причому це стосується не лише першої, але й дівочих команд. Ми прагнемо виховати нове покоління молодих футболісток. А ще ми намагатимемося вивести цю команду на новий рівень, щоби показувати хороший футбол, із ким би дівчата не грали.

— Які ваші перші враження від команди та гравчинь, викликаних на тренувальний збір напередодні двох наступних матчів у відборі ЧС-2023?

— Ми виконали великий обсяг роботи в останні кілька тижнів, переглянувши багато матчів за участю команди, а також футболісток в їхніх клубах.

Думаю, що рівень цієї команди — досить хороший. Навіть кращий, ніж дівчата самі думають або хтось інший так вважає. Але ми маємо допомогти їм у розвитку, вивести їх на новий рівень, щоб у майбутніх матчах ми змогли побачили найкращі версії цих виконавиць.

— Які перші кроки ви хочете зробити в роботі з жіночою збірною України?

— Перший крок — представити нові концепції або, можливо, навіть нові шляхи ведення гри. Це ідеї, які близькі мені та моєму тренерському штабу. Ще один не менш важливий крок — зміцнити віру дівчат у самих себе. Вони мають грати спокійно та з упевненістю. Ми не збираємося на них тиснути з приводу прийдешніх матчів, адже в нас є лише чотири дні на підготовку. Але ми збираємося допомогти їм бути впевненішими в собі, щоб їхня гра ставала все кращою. Можливо, не в найближчі чотири дні, але, упевнений, ефект буде вже за місяць.

— Жіноча збірна України проведе два надважливі виїзні матчі у відборі ЧС-2023 з командами Шотландії та Угорщини. Що ви очікуєте від своїх підопічних у цих іграх?

— Ми розуміємо, які відповідальні матчі на нас чекають. Ми знаємо, наскільки важливим є здобуття результату в цих іграх. Але я завжди кажу, що результат — це наслідок великої роботи у правильному напрямі. Я сказав команді, що на неї чекає важка праця, яка дозволить рухатися правильним шляхом. Якщо ми це зробимо, то матимемо значно більше можливостей вигравати. Це наша основна ідея. І ми починаємо працювати просто зараз.

— Можливо, ви вже встигли вивчити декілька слів українською з моменту прибуття до нашої країни…

— Спасибі, добрий вечір, тато, мама. Інші потрібно буде ще вивчити (сміється).

Нагадаємо, президент УАФ, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко, коментуючи призначення Луїса Кортеса, висловив упевненість, що це кадрове рішення спрятиме суттєвому прогресу усієї системи жіночого футболу в Україні: «Завдяки цьому наші футболістки збірної та жіночих клубних команд отримають можливість перейняти найкращий європейський досвід. Адже Луїс разом із двома помічниками з Іспанії готові не лише тренувати збірну, а й ділитися своїми знаннями з розвитку жіночого футболу, які вони успішно реалізували в Каталонії. Запрошення фахівця такого рівня, як Луїс Кортес, стане гарним внеском у нашу стратегію розвитку жіночого футболу в Україні».

26 листопада українки на виїзді зіграють із Шотландією, а 30-го — також у гостях з Угорщиною. Перший поєдинок відбудеться в Глазго на стадіоні «Хемпден Парк» (початок — о 21.35 за київським часом). Свій другий матч підопічні Луїса Кортеса проведуть у Кішварді на місцевому стадіоні «Варкерт» (початок — о 19.00 за київським часом).

16.09.2021. Фарерські о-ви — Іспанія — 0:10

17.09.2021. Угорщина — Шотландія — 0:2

21.09.2021. Шотландія — Фарерські о-ви — 7:1

21.09.2021. Угорщина — Іспанія — 0:7

21.10.2021. Україна — Фарерські о-ви — 4:0

22.10.2021. Шотландія — Угорщина — 2:1

26.10.2021. Україна — Іспанія — 0:6

26.10.2021. Фарерські о-ви — Угорщина — 1:7

Турнірна таблиця

Команди

І

В

Н

П

М

О

1. Іспанія

3

3

0

0

23—0

9

2. Шотландія

3

3

0

0

11—2

9

3. Україна

2

1

0

1

4—6

3

4. Угорщина

4

1

0

3

8—12

3

5. Фарерські о-ви

4

0

0

4

2—28

0

25.11.2021. Іспанія — Фарерські о-ви

26.11.2021. Шотландія — Україна

30.11.2021. Угорщина — Україна

30.11.2021. Іспанія — Шотландія

08.04.2022. Україна — Шотландія

08.04.2022. Угорщина — Фарерські о-ви

12.04.2022. Україна — Угорщина

12.04.2022. Шотландія — Іспанія

02.09.2022. Фарерські о-ви — Україна

02.09.2022. Іспанія — Угорщина

06.09.2022. Іспанія — Україна

06.09.2022. Фарерські о-ви — Шотландія

Плей-офф: 3—11 жовтня 2022 року.

Міжконтинентальний плей-офф: 7—15 листопада 2022 року, 13—25 лютого 2023 року, 3—11 квітня 2023 року.

Фінальний турнір (Австралія, Нова Зеландія): 10 липня — 20 серпня 2023 року.

Відбірний турнір ЧС-2023 серед жінок. Європейська зона

Груповий раунд

Європа на ЧС-2023 має 11 прямих путівок, ще одна команда візьме участь у міжконтинентальному плей-офф.

51 збірна зіграє у двоколовому турнірі з матчами вдома та на виїзді в дев’яти групах: три групи по п’ять команд (A—C) та шість груп по шість команд (D—I). Поєдинки цієї стадії проходитимуть у період із вересня 2021 року по вересень 2022 року.

Група А: Швеція, Фінляндія, Ірландія, Словаччина, Грузія.

Група В: Іспанія, Шотландія, Україна, Угорщина, Фарерські о-ви.

Група С: Нідерланди, Ісландія, Чехія, Білорусь, Кіпр.

Група D: Англія, Австрія, Північна Ірландія, Північна Македонія, Латвія, Люксембург.

Група E: Данія, Росія, Боснія і Герцеговина, Азербайджан, Мальта, Чорногорія.

Група F: Норвегія, Бельгія, Польща, Албанія, Косово, Вірменія.

Група G: Італія, Швейцарія, Румунія, Хорватія, Молдова, Литва.

Група H: Німеччина, Португалія, Сербія, Ізраїль, Туреччина, Болгарія.

Група I: Франція, Уельс, Словенія, Греція, Казахстан, Естонія.

Дев’ять переможців груп вийдуть безпосередньо на ЧС-2023. Другі команди груп продовжать боротьбу на наступному етапі.

Плей-офф

Дев’ять команд, які посядуть другі місця у групах, виступатимуть у плей-офф, що складатиметься з двох етапів.

Трійка найкращих серед других команд отримає можливість грати безпосередньо на другому етапі плей-офф. Шість учасників, які залишилися, змагатимуться за три перепустки в одноматчевих протистояннях на першому етапі. Три переможці першого раунду та три команди, які напряму вийшли до другого етапу, в одноматчевих дуелях визначать трійку переможців плей-офф УЄФА.

Два переможці плей-офф УЄФА другого етапу з найвищим рейтингом (критерії, застосовані до результатів групового етапу плюс плей-офф другого раунду) отримають два автоматичні місця на ЧС-2023, а ось третій переможець продовжить свій шлях у міжконтинентальному плей-офф.

По сообщению сайта FootBoom

Тэги новости: Новости спорта
Поделитесь новостью с друзьями