Популярные темы

Армия Чехии отправит Украине новую помощь

Дата: 06 апреля 2023 в 00:04 Категория: Новости стран мира


Армия Чехии отправит Украине новую помощь
Стоковые изображения от Depositphotos

Чехія планує надати Україні нову військову допомогу розміром майже 35 мільйонів доларів. Про це повідомила міністерка оборони Чехії Яна Чернохова, пише Мілітарний.

«Допомога, яку ми плануємо спільно з начальником Генштабу Карелом Жехкою, становить від 600 до 700 млн крон», – розповіла Яна Чернохова.

Це військові матеріали, які досі перебувають на чеських складах та не потрібні армії Чехії.

«Армія справді може відправити їх в Україну без шкоди для власної обороноздатності», – зазначила Чернохова.

Таку заяву глава оборонного відомства Чехії зробила за підсумками її зустрічі з президентом Петром Павелом.

Повідомляється, що вона передала йому перелік допомоги, яку Чехія вже надіслала Україні.

Чернохова наголосила, що разом із начальником Генштабу вони завжди стежать за тим, щоб матеріал, відправлений в Україну, можна було чимось замінити.

Також палата громад Чехії підтримала направлення в Україну до 15 співробітників Військової служби правопорядку для допомоги в розслідуванні воєнних злочинів в Україні.

Офіцери військової поліції Чехії надаватимуть підтримку групі Міжнародного кримінального суду, яка розслідує злочини в Україні. Вони працюватимуть переважно в Україні та, можливо, в Нідерландах, але не цілодобово.

Очікується, що чеська група буде розгортатися кілька разів на рік, щоразу на чотири-шість тижнів. Місія має тривати до кінця 2024 року. Цьогорічні витрати оцінюються в 12,4 мільйона чеських крон, наступного року – в 17,2 мільйона чеських крон.

Направлення місії, запропоноване урядом Чехії в березні, минулого тижня підтримала верхня палата парламенту – Сенат. Розслідування воєнних злочинів в Україні формально розпочалося у березні 2022 року, коли сорок сторін Римського статуту, згідно з яким був створений Міжнародний кримінальний суд, подали повідомлення про злочини за міжнародним правом. Міжнародний кримінальний суд судить осіб за злочини проти людяності, геноцид і воєнні злочини. Його визнають понад 120 країн, але навіть Сполучені Штати, наприклад, не претендують на його юрисдикцію нарівні з Росією.

По сообщению сайта FootBoom

Тэги новости: Новости стран мира
Поделитесь новостью с друзьями