Популярные темы

Сборная Украины должна покинуть отбор к Евро-2024: юрист объяснил, чем нам грозят ограничения, принятые кабмином

Дата: 01 апреля 2023 в 15:44


Сборная Украины должна покинуть отбор к Евро-2024: юрист объяснил, чем нам грозят ограничения, принятые кабмином
Стоковые изображения от Depositphotos

Спортивний юрист Ілля Скоропашкін розібрав ініціативу Кабінету Міністрів України щодо заборони українським спортсменам брати участь у змаганнях разом із росіянами.

– Участь наших команд у Євро-2024 підходить під ці критерії? Збірна білорусі у ньому бере участь.

— Підходить. Тим більше, що матчі відбору на Євро-2024 включені до Єдиного календарного плану Мінмолодьспорту.

– Якщо Кабінет Міністрів ухвалить нормативний акт у запропонованій редакції, він фактично заборонятиме збірній України продовжувати грати у відборі на Євро-2024? Інакше УАФ може бути під загрозою позбавлення статусу національної?

— Звичайно. За буквою закону, білорусь бере участь у цих змаганнях, отже, УАФ має зняти збірну з відбору, щоб не втратити свого статусу. Але зараз ми в різних групах, і невідомо, чи можливе очне протистояння. Імовірність цього дуже мала. Також відомо, що 4 квітня виконком УЄФА планує розглянути питання щодо виключення збірної білорусі з відбору Євро-2024, яка й так зараз займає останнє місце у групі. Тому, гадаю, наслідків жодних не буде.

– А як щодо єврокубків?

– Це клубний турнір, УАФ не може впливати на рішення клубів щодо участі в ньому, але може втратити національний статус.

– Якщо дійде до позбавлення УАФ статусу національної асоціації – які можуть бути для неї наслідки?

– Національний статус для будь-якої спортивної федерації має велике значення. Тільки федерація з національним статусом може представляти вид спорту у міжнародній федерації, організовувати та проводити всеукраїнські змагання, а також розраховувати на бюджетну підтримку виду спорту. Якщо повноваження щодо представництва УАФ у ФІФА та УЄФА приймаються там без посилання на національне законодавство, то з легітимністю проведення змагань УПЛ, ПФЛ та аматорів можуть виникати серйозні питання.

– Наскільки ймовірно на законодавчому рівні позбавити УАФ статусу національної федерації?

– Позбавлення спортивної федерації статусу національної здійснюється Мінмолодьспортом.

Наразі передбачено винятковий перелік випадків позбавлення спортивної федерації статусу національної. Таких випадків три: порушення умов договору про співробітництво між федерацією та Мінмолодьспортом; виявлення недостовірної інформації у документах після надання статусу національної; скасування рішення про визнання виду спорту.

Як бачимо, нині відсутні законодавчі підстави для позбавлення спортивної федерації статусу національної через участь у змаганнях із білорусами та росіянами. Для цього Кабінету Міністрів необхідно внести зміни до свого Положення, – сказав Скоропашкін.

Кілька днів тому з'явилася інформація, що Уряд України на тлі допуску росіян і білорусів до Олімпіади-2024 (їм дозволено брати участь у ній під нейтральними прапорами), вирішив вистрілити собі в ногу і покарати українських спортсменів.

Міністр Кабінету Міністрів України та член НОК Олег Немчанінов в інтерв'ю «Суспільному» повідомив, що за ініціативою міністра молоді та спорту України Вадима Гутцайта уряд країни ухвалив протокольне рішення про те, що наші спортсмени беруть участь тільки в тих відбіркових змаганнях, де немає росіян і білорусів. Жахливе рішення, яке загрожує втратою сотень спортсменів, для яких Олімпіада — головна подія чотириріччя, а дехто втрачає через бюрократів останній шанс з'їздити на Ігри.

Учора текст цього документа опублікував народний депутат України Жан Беленюк і запитань стало ще більше.

По сообщению сайта FootBoom

Поделитесь новостью с друзьями