Популярные темы

Олег Шелаев: «Победа Англии закономерна. Сборная Украины была, как самолет с одним крылом»

Дата: 27 марта 2023 в 13:14


Олег Шелаев:
Стоковые изображения от Depositphotos

Колишній півзахисник збірної України Олег Шелаєв оцінив гру синьо-жовтих у стартовому для української команди матчі відбору Євро-2024, у якому підопічні Ротаня у гостях поступилися Англії 0:2.

– Почнемо зі стартового складу нашої збірної. Багато хто очікував побачити серед 11 гравців Циганкова і Довбика, наприклад. А які у вас були очікування перед початком матчу?

– Щодо стартового складу, то зрозуміло, що все вирішує тренерський штаб. Вони краще бачать ситуацію, як то кажуть, зсередини. Ми ж судимо суб’єктивно. Буває, що головний тренер комусь віддає пріоритет, виходячи із особистих стосунків.

Я вважаю, що той самий Віктор Циганков, який добре грає в іспанській Ла Лізі, міг би дати швидкість на правому фланзі, він міг би зіграти і правого нападника, за потреби. Мудрик намагався вмикати швидкість на лівому фланзі, хоча гостроти він не створив. Цю ситуацію можна охарактеризувати так: літак із одним крилом. Праворуч у атаці ми нікого і не бачили у нас.

– У цій грі дебютував у складі національної збірної України Олександр Сваток. Йому вже 28 років і він багато грав на юнацькому та молодіжному рівні у складі збірної України. Як вам його дебют у головній команді країни?

– Сашко почав нервово, видно було, що він хвилювався. Все-таки дебют та ще й на такому стадіоні. Загалом Сваток не провалив дебют. Вважатимемо його гру цілком добротною на такому рівні.

– Перейдемо до гри. З чого склався рахунок 2:0 на користь англійців?

– Все вирішив вищий клас гравців збірної Англії. Гравці господарів грають на високій швидкості. Завжди важливі командні взаємодії та збалансований футбол. Англійці розпочинали свої атаки за 35 метрів від наших воріт, а збірна України від своєї воротарської. Ось і вся різниця. І помилки гравців збірної України, звісно, вплинули на підсумковий результат.

– Якщо говорити про пропущені м’ячі. Хто помилився у першому голі, який забив Гаррі Кейн?

– На початку цього епізоду Кейн зробив довгий перевод на правий фланг, а Мудрик поволі повертався до свого штрафного майданчика. Йому потрібно було докласти зусиль і не дати можливості зробити подачу до нашого карного майданчика. Ось тут була потрібна п’ята швидкість від Мудрика, але ми її не побачили. Може, він не мав сил до цього моменту, але була лише 37-а хвилина зустрічі. Далі хотів би відзначити гру Трубіна. Анатолій цілком міг вийти з воріт на перехоплення і не стояти на лінії воріт. Кейн забив із трьох метрів, а у воротарський господар – голкіпер. І подача з флангу була не такою сильною, на зручній висоті для кіпера.

– А гол Сака, з ним не впорався Матвієнко…

– У цьому епізоді все вирішив один рух Сака. Він легко втік від опіки Матвієнка і класно закрутив м’яч у дальню дев’ятку. Мудрик теж був неподалік, але з прохолодкою позначав гру під час оборони. Матвієнку, якщо він уже розпочав боротьбу, треба відбирати м’яч. Або фолити. Все потрібно робити на надзусиллях. Тільки так можна досягти позитивного результату.

– Про що говорить той факт, що в пасиві у нас лише одна жовта коточка, показана Маліновському?

– Про агресію. Точніше про її відсутність. Може, наш тренерський штаб наполегливо просив менше фолити, особливо біля наших воріт, адже гравці збірної Англії сильні на стандартах.

– Статистика матчу: удари по воротах – 12:1, у ворота – 7:0. Як ви прокоментуєте ці цифри?

– Тут навіть не потрібно знати статистичних даних цієї зустрічі, все було видно на футбольному полі. Ми цілком могли програти більше. Чотири чи п’ять пропущених м’ячів зробили б усім нам більш боляче, а так всього 0:2. Не так сумно і не дуже соромно. Перемога англійців закономірна, тут нема про що дискутувати.

– Здавалося, що у другому таймі англійці кинули грати. Ви погоджуєтесь з цим?

– Вони не дуже й починали грати спочатку, господарі були впевнені у своїх силах, у своїй перевагі. З перших хвилин був динаміки в англійців, агресії. Спокійно забивши два м’ячі, вони чекали на свої моменти далі. Якби вони захотіли покращити свою різницю м’ячів у груповому турнірі, то з легкістю це зробили б.

– Як пояснити потрапляння у стартовий склад Романа Яремчука, який не забивав уже давно в офіційних іграх?

– Тут я захищатиму головного тренера. Він бачить роботу на тренуваннях. Збірна тренувалася тиждень у Англії. Буває й особиста симпатія. Тут вибір невеликий в атаці: Яремчук чи Довбик. Я впевнений, що тренерський штаб усе промовив між собою, обираючи найсильнішого.

– Дивлячись поєдинок, можна дійти невтішного висновку, що кожен третій пас українські футболісти робили назад, і часто граючи на Трубіна. Як можна грати весь матч?

– Якщо немає варіантів попереду, то наші хлопці часто грали назад. Очевидно, тренерський штаб попросив виключити ризик. Потрібно було максимально довго володіти м’ячем. Потрібно було, звичайно, грати вперед, загострювати гру.

– На 90-й хвилині Руслан Ротань випустив на заміну ветерана українського футболу Євгена Коноплянку. Йому незабаром виповниться 34 роки. Навіщо його випускати на заміну на останній хвилині зустрічі?

– Не я маю відповідати на це запитання, а головний тренер. І якщо він пояснить логічно, немає проблем. Можливо, Коноплянці треба було відчути атмосферу нинішньої збірної України. Потрібно зрозуміти з відповіді головного тренера, що стоїть за цією дією, яке рішення приймав тренерський штаб, випускаючи Женю на футбольне поле (розмова відбулася відразу після матчу – прим.). Раніше Коноплянка багато користі приніс нашому футболу, можливо йому пообіцяли випустити на заміну.

– А на що взагалі може розраховувати збірна України у групі з Італією та Англією. Адже лише дві найкращі збірні вийдуть у фінальну частину чемпіонату Європи?

– Завдання вийти на Євро-2024 із нашою збірною ніхто не знімав. Це лише старт відбіркового турніру, хоч англійці набрали вже 6 очок. Говорити, що збірна України не має шансів на вихід із групи, не можна. Це спорт, де борються спортсмени. Усі хочуть перемагати. Згоден, шанси на вихід до фінальної частини чемпіонату Європи у нас невисокі, але вони є.

По сообщению сайта FootBoom

Поделитесь новостью с друзьями