Популярные темы

Эдуард Цихмейструк: «Поражение «Шахтера» со счетом 1:7 от «Динамо» воспринималось бы иначе»

Дата: 17 марта 2023 в 16:24


Эдуард Цихмейструк:
Стоковые изображения от Depositphotos

Колишній півзахисник збірної України Едуард Цихмейструк висловився про матч 1/8 фіналу Ліги Європи «Феєноорд» — «Шахтар» (7:1).

– Напередодні гри в українських уболівальників жевріла надія на прохід до чвертьфіналу Ліги Європи донецького Шахтаря. Насправді все виявилося інакше. Що призвело до такої великої поразки?

– Думаю, що це просто нещасний випадок, це буває у футболі. Якщо ми згадаємо перший матч у Варшаві, то за грою донеччани вже там мали програвати 0:3 або 0:4. А тут у Нідерландах у господарів залетіло практично все, що можна. Як наслідок розгром від Феєноорда. Після того, як господарі повели з рахунком 2:0, донеччанам стало максимально важко грати.

– Усі фахівці чекали на появу у стартовому складі трьох провідних захисників – Коноплі, Бондаря та Михайличенка. Але вихід цих гравців, як виявилось, не додав надійності в обороні. Чому так сталося?

– Справа не у персоналіях, а у командній грі. Ми всі бачили, як помилялися Бондар та Конопля. Не могли наші хлопці вийти з під пресингу. Голландці потужно розпочали гру та буквально не давали дихати нашим захисникам. Як пресингують футболісти Феєноорда! Просто приголомшливо.

– А чому, на вашу думку, наставник Гірників не довірив місце в основному складі досвідченому Ярославу Ракіцькому, який чудово зіграв у першому матчі?

– Це б не допомогло Шахтарю. Не поставлена гра в обороні у донеччан. А чому не грав Ракіцький? Я не знаю, чи може у нього пошкодження, чи Йовичевіч довірився молодості Бондаря.

– Хоч одна світла пляма у Шахтаря цього вечора була?

– За такого рахунку так не можна говорити. Були лише епізоди – дальній удар Судакова та гол Келсі. Але це лише епізоди, короткі моменти, але не командна гра. Хотілося б, щоб Трубін допоміг команді, але не цього дня. Господарі прицільно били по кутках та забивали голи на будь-який смак. Та й багато м’яч були, що називається, такими, що не беруться.

– Що думали, коли рахунок став 7:0?

– Не хотів би я опинитися на місці гравців Шахтаря. Програючи вже з рахунком 0:5, знаю, що думають футболісти: скоріше ця гра закінчилася б. Вже нічого не хочеться за такого рахунку. Але добре, що гравці Шахтаря, які вийшли на заміну, постаралися щось змінити.

– Джурасек, який вийшов на заміну, привіз четвертий гол, обрізавшись у центрі поля…

– Так, але це четвертий гол, вже тоді було зрозуміло. Вирішальними стали перші два голи. Футбол складається з помилок. Але той же Ідрісі, добрий футболіст, дай йому ще п’ять разів пробити з тих дистанцій, він би не забив жодного разу. А тут дві спроби – два голи. Та й такі удари він завдав, які не беруться.

– Як ця велика поразка позначиться на грі Шахтаря у чемпіонаті України?

– Ліга Європи закінчилася для Гірників. А яка різниця – програти 0:3 чи 1:7. Хоча пропускати сім м’ячів неприємно. Тут, як то кажуть, різниця є. Але одна справа програти в першості України з розгромним рахунком чи це міжнародний поєдинок. Поразка з рахунком 1:7 від Динамо сприймалася б інакше. А тут донеччанам треба на якийсь час забути про єврокубки. Не думаю, що ця поразка сильно вдарить із психології футболістів донецької команди. Але все покажуть найближчі ігри.

– Чому такої слабкої гри від Шахтаря ми не бачили у груповому турнірі Ліги чемпіонів, де зібрані найсильніші клуби Європи?

– Усі чомусь недооцінюють Феєноорд. Так, це не топ-клуб, як багато хто говорить, але це лідер чемпіонату Нідерландів. Вони довго нікому не програють. За своїм стилем вони максимально незручний клуб для Шахтаря. Команда з Роттердама є надзвичайно агресивною на футбольному полі. Вони у боротьбі за золото свого чемпіонату, досить конкурентної ліги.

Наприклад, коли м’яч мав Трубін, його постійно пресингували гравці Феєноорда. Знаю, що футболісти команди, що обороняється, це не люблять, завжди це нервує хлопців. Навіть за рахунку 5:0 Феєноорд пресингував у штрафному майданчику Шахтаря. З Реалом Шахтареві було грати легше, іспанський клуб так не пресингує.

– Ви ж у своїй кар’єрі грали на полі стадіону Де Куйп?

– Так, від тієї гри залишилися добрі спогади, ми зіграли внічию у групі Ліги чемпіонів. І тоді у голландців були сильні виконавці, але такої злагодженої командної гри у Феєнорда не було.

По сообщению сайта FootBoom

Поделитесь новостью с друзьями