Популярные темы

Первая лига. Кто из агентов влияет на кадровую политику клубов

Дата: 08 марта 2023 в 14:14 Категория: Новости спорта


Первая лига. Кто из агентов влияет на кадровую политику клубов
Стоковые изображения от Depositphotos

FootBoom — про вплив агентів на трансферну політику клубів першої ліги.

З Прем'єр-лігою все зрозуміло — у більшості клубів монополію має одне агентство з одіозним посередником футболістів. А яка ситуація в дивізіоні рангом нижче? Які агенти впливають на комплектацію? Чи є й тут монополія?

У першій лізі здебільшого все інакше. Великих грошей немає, тому й агенти не б'ються в істериці за сферу впливу, а де все ж присутні чималі фінанси, там, звісно, «свої». Допоки в Житомирі не було великих грошей та бізнесмена Геннадія Буткевича, в комплектації «Полісся» велику роль відігравав агент Олег Авдиш, син колишнього президента клубу Заї Авдиша. А потім стало те, що сталося. Авдиша-молодшого фактичного вичавили з житомирської орбіти, а фактичний контроль над трансферами встановила ProStar, яка, згідно з даними Transfermarkt, має вісьмох клієнтів у команді. Хоча насправді має значно більший арсенал — також організувала переходи в «Полісся» Будківського та Шастала.

А той самий Авдиш переключився на «Карпати» й своєю сумлінною працею допомогає славетному клубові повернутися до Прем'єр-ліги. У нього тісні, можна скати, дружні зв'язки з головним тренером і власником «зелено-білих». Не дивно, що молодий агент причетний майже до всіх зимових трансферів — у тому числі до переходів Олексія Хобленка та Сергія Горбунова. Хоча, якщо відштовхуватися від Transfermarkt, у Авдиша офіційно лише один клієнт у «Карпатах». Насправді — більше.

Лідерство в першій лізі за найбільшим представництвом в одній команді ділять ProStar і MSM Group. У них по дев'ять гравців — в «Маріуполі» та «Металурзі» відповідно. Монополія в азовському клубі цілком зрозуміла — Дмитро Єсін, представник цієї агентської компанії, колись грав (а зараз і товаришує) з нинішніми тренерами команди, тож очевидно, кому при виборі двох однакових футболістів віддадуть перевагу.

В «Металурзі» — також понополія. Чому так склалося? Це запитання, на мій погляд, необхідно адресувати спортивному директору Михайлу Метревелі. До його появи в Запоріжжі нічого подібного не було...

Трохи схожа ситуація в «ЛНЗ». Колишній співробітник ALIK football management Євген Тарасенко — спортивний директор клубу. Одразу шестеро гравців черкащан — клієнти цього агентства. А додайте ще Олега Тарасенка, молодшого брата Євгена, тож фактично представництво збільшиться на одну одиницю. Монополія? Четверте місце в першій лізі за кількістю клієнтів від одного агентства.

Щоправда, невідомо, чим врешті обернеться ця монополізація для кожного з цих клубів, бо за результат доведеться відповідати не агентам, а людям, причетним до спрівпраці з одним агентом або агенцією. Курчат рахують восени, у вітчизняному футболі — весною.

* за даними Transfermarkt. 

Читай також: ЛНЗ орендував у «Львова» Назарія Муравського

По сообщению сайта FootBoom

Тэги новости: Новости спорта
Поделитесь новостью с друзьями