Популярные темы

16-й тур УПЛ: недипломатический разбор полетов

Дата: 07 марта 2023 в 01:54


16-й тур УПЛ: недипломатический разбор полетов
Стоковые изображения от Depositphotos

В Україну повернувся великий футбол! Нарешті завершилася зимова пауза в сезоні, і на українських футбольних полях пройшли матчі 16-го туру УПЛ. Вболівальники більшості елітних команд вперше в цьому році побачили своїх улюбленців в офіційних матчах. Про гру «Шахтаря» і «Дніпра-1», які грали в еврокубках, «Чорноморця», «Металіста 1925» і «Минаю», які провели пропущені поєдинки 6-го і 9-го турів, вже склалося певне враження.

«Шахтар» розніс «Металіст 1925» — 7:0… Що сказати? До цього «гірники» фактично теж саме зробили з «Минаєм», зберегти обличчя якому допоміг… Трубін, який пропустив несподіваний гол під собою після несильного удару суперника. «Минай» тоді (пропущений матч 6-го туру, 1:4) навіть про інтригу трохи помріяти встиг, але зараз не проце…

Пригадується методика зимової підготовки Валерія Лобановського до весняного етапу єврокубків, після якого «Динамо» стартувало в союзному чемпіонаті. До перших офіційних матчів кияни підходили у відмінній фізичній формі, що часто дозволяло успішно грати на евроарені, нокаутуючи суперників в перші 15-20 хвилин поєдинку. Після того, як рахунок ставав 2:0, або 3:0 на користь «Динамо», «біло-сині» діяли по ситуації і добивали опонента в контратаках.

Нинішній «Шахтар» під керівництвом Йовічевича дуже нагадує команду Лобановського. Хорватський тренер під час зборів зосередився в першу чергу на «фізиці», через що «гірники» відносно мало провели спарингів – всього п’ять, з яких виграли один.

Але в офіційних матчах «Шахтар» відразу приємно здивував. В домашньому матчі Ліги Європи «гірники» забили «Ренну» вже на 11-й хвилині (характерно, що у поєдинку-відповіді «Шахтар» дотиснув французів на 119-й хвилині), «Минаю» — на 8-й і 15-й хвилинах, а «Металісту 1925» — на 5-й і 13-й хвилинах. Далі буде?

 

Читай також: «Кривбас» відмовив «Шахтарю» у перенесенні матчу 17 туру УПЛ до Львова

«Динамо» програло вдома «Інгульцю» з рахунком 0:2, і шокувало своїх вболівальників. Звичайно, виправдати втрату трьох очок в матчі з суперником із нижньої частини турнірної таблиці важко, та й не потрібно це робити. Але, очевидно, що Мірча Луческу по-перше: готував команду на довгу дистанцію (у квітні-травні, звичайно, побачимо), а по-друге: в 14 спарингах на зборах визначався з оптимальним складом і шукав заміну п’ятьом гравцям «основи» — Циганкову, Забарному, Кендзері, Беседіну, які перейшли в інші клуби, і Бущану, який вибув через травму на значний термін.

«Інгульцю» допоміг швидкий гол… Взагалі, потрібно пам’ятати, що на старті, за рахунок «фізики», середняки і аутсайдери дуже часто б’ють лідерів. Влітку зірковий час таких команд –  кінець липня і весь серпень, а навесні – весь березень. «Динамо» майже вдвічі більше «Інгульця» било по воротах — 9:5 і більш часто виконувало кутові – 7:1 (із вигодою від цього компоненту гри у киян просто катастрофа…). Мінус у грі «Динамо» відслідковується у кількості ударів в площину воріт – 3:4 і у кількості фолів – 15:15 (і це – проти «Інгульця«…). Подальші турнірні придбання, або втрати «біло-синіх» залежать від остаточного визначення «основи», яка повинна мати вістря – форварда, який вміє завершувати.

03.03.2023

«Кривбас» — «Колос» 1:0

04.03.2023

«Олександрія» — «Дніпро-1» 2:2

«Динамо» — «Інгулець» 0:2

«Верес» — «Чорноморець» 1:3

05.03.2023

«Ворскла» — «Зоря» 2:3 

«Металіст» — «Рух» 1:2 

«Металіст 1925» — «Шахтар» 0:7

06.03.2023

«Львів» — «Минай» 1:0

Гра «Ворскли» і «Олександрії» у весняній частині поточного чемпіонату України нагадуватиме рулетку – в кожному турі важко буде вгадати, де ці команди втратять, а де придбають. Для мене цілком очевидно, що у Віктора Скрипника щось не клеїться у роботі з полтавською командою, а Руслану Ротаню, напевно, елементарно не вистачає часу і зосередженості на роботі з «Олександрією» через відомі всім причини – занятість на іншій роботі – з молодіжною, а відтепер ще й з першою збірною України.

Читай також: «Ворскла» офіційно підтвердила повернення Ібрахіма Кане

Нижче 10-12 місця в турнірній таблиці «Ворскла» і «Олександрія» навряд чи опустяться, але й про якісь вагомі здобутки їм наразі годі й думати.     

Командами-загадками для мене залишаються обидва «Металісти». «Металіст 1925» після відходу з нього Валерія Кривенцова, на мою думку, несеться дистанцією за інерцією. Не розумію, хто насправді тренує цей колектив –  Едмар чи Олег Голодюк… Але, враховуючи тренерський «досвід» обох, чомусь здається, що твердої руки наставника в «Металісті 1925» поки що немає.

Також незрозуміло, хто тренує «Металіст» — Періца Огнєнович чи Олег Ратій. Поява Огнєновича на чолі клубу УПЛ взагалі, як на мене, дивовижна. Аналітик і скаут, який до цього працював лише з сербськими командами U-17 та U-18, навряд чи здатний втримати кермо дорослої команди, та ще й в іншій країні. До того ж, біля Огнєновича і Ратія більше немає такого успішного функціонера, як Євген Красніков.

Цікаво, на що поставили Красніков і Олександр Кучер в «Дніпрі-1». Якщо дніпряни усвідомлено пожертвували Лігою конференцій і розрахували підготовку команди таким чином, щоб вона розігналася у квітні-травні, «Шахтарю» потрібно максимально напружитись. Спад у «гірників» може трапитись якраз у квітні… А поки що «Дніпро-1» втрачає очки у матчі з невиразною «Олександрією» і дозволяє «Шахтарю» себе наздогнати.       

Володимир Бражко став автором дублю у ворота полтавців і зіркою матчу «Ворскла» — «Зоря». Скромний і працьовитий хавбек, схоже, здатний і надалі дивувати. Побачимо… Сподобалася гра «моряка» Зігі Бадібанги і, особливо, його гол у ворота «Вереса» – справжня цукерочка.

Продовжує забивати Артем Довбик, що життєво важливо для «Дніпра-1», і в накаті, схоже, ще один дніпрянин — Домінго Бланко. Вони здатні й надалі тягнути за собою «Дніпро-1». Слово за Піхальонком…

17-й тур подарує вболівальникам цікавий матч: «Дніпро-1» — «Динамо», в якому більше шансів на успіх має команда Олександра Кучера. Динамівці, схоже, знову втратять бали і відпустять вперед «Зорю».

Важкі матчі чекають на всіх гостей, за виключенням хіба що «Шахтаря». Чекати на тренерські відставки поки що зарано, але «Металісту 1925» кров з носу потрібно реабілітуватися, тому що… Та як це зробити в Одесі, проти «Чорноморця»?    

11.03.2023

«Минай» — «Олександрія» (13.00)

«Зоря» — «Львів» (14.00)

«Інгулець» — «Металіст» (14.00)

«Чорноморець» — «Металіст 1925» (15.00)

12.03.2023

«Дніпро-1» — «Динамо» (13.00)

«Верес» — «Ворскла» (13.00)

«Кривбас» — «Шахтар» (15.00)

«Рух» — «Колос» (15.00)

 

 

По сообщению сайта FootBoom

Поделитесь новостью с друзьями