Популярные темы

Украинские легионеры 2023: от А до Я. Часть вторая

Дата: 28 февраля 2023 в 10:34


Украинские легионеры 2023: от А до Я. Часть вторая
Стоковые изображения от Depositphotos

Багато хто знає про Зінченка, Малиновського, Миколенко та інших представників топ-чемпіонатів, але українці грають і в меньш топових лігах. Декілька років тому Footboom вже робив «алфавіт» чемпіонатів, де грали українці, але з тієї пори багато чього змінилось: чимало українських футболістів поїхали в іноземні чемпіонати саме за останні роки. Тому настав час знову «переглянути» український легіон в інших странах.

Читайте также: Украинскі легионери 2023: від А до Я. Часть друга 

Публикация от Aleks Shliakotin (@aleks.shliakotin)

Представником доволі екзотичного чемпіонату є 33-річний Олексій Шлякотін, який виступає в лізі Гонконгу (окремий турнір від чемпіонату Китаю). Свого часу він виступав за юнацькі команди «Динамо» та «Чорноморця», пограв у Польщі, Португалії та Китаю, а наразі захищає кольори «Шам Шуй По» з елітного дивізіону Гонконгу.

Прем'єр Ліга Гонконгу

Олексій Шлякотін — «Шам Шуй По»

Публикация от Ionikos FC (@ionikosfcofficial)

Раніше у чемпіонатах Греції грало доволі велика кількість українців, але наразі їх залишилось всього-то четверо, а точніше троє, адже Олександрос Крушельницький має паспорт Греції і лише українське коріння. 

У елітному дивізіоні досі виступає відомий Дмитро Чигринський, який наразі захищає кольори «Іонікосу» — 17 матчів, 3 жовті картки. Інший захисник грає у другій лізі — Максим Максименко у «Ларісі» — 5 матчів. 

Також у молодіжній першості виступає Іван Деміденко. Молодий нападник грає за «Астерас» U-19, куди він перейшов лише 23-го лютого і встиг прийняти участь лише в одному матчі.

Суперліга

Дмитро Чигринський — «Іонікос»

Суперліга 2

Максим Максименко — «Ларіса»

Молодіжна ліга U-19

Іван Деміденко — «Астерас» U-19

Олександрос Крушельницький — АЕК U-19

В Грузії виступають 8 українськиї футболістів: 5 у елітному дивізіоні, 3 — у другому. Компанію Миколі Ковталюку в «Ділі» тепер складе і ексворотар «Колосу» Євгеній Кучеренко, який цієї зими підписав контракт з клубом. За «Динамо» з Батумі гратиме ексгравець «Чорноморця» Іван Літівненко. І відразу двоє українців представлятимуть «Гагру» — Олександр Воробей та Ярослав Рязанцев.

За «Колхеті» з Поті у Другій лізі гратимуть відразу троє: Фастов, Котляров та Сандрак-Вінницький.

Еровнулі Ліга

Микола Ковталюк, Євгеній Кучеренко — «Діла»

Іван Літвіненко — «Динамо» Батумі

Олександр Воробей, Ярослав Рязанцев  — «Гагра»

Еровнулі Ліга 2

Артем Фастов, Ярослав Котляров, Владислав Сандрак-Вінницький — «Колхеті» Поті

Публикация от Andriy Novikov (@andriynovikov14)

Єдиним представником, який має українське коріння, в Суперлізі є Ерік Святченко. У колишнього гравця збірної Данії батько з Харкова, тому сміливо можна записувати його до «наших» легіонерів. Він наразі є капітаном і гравцем основного складу «Мідтьюлланда», який йде 4-м в чемпіонаті.

У Першому дивізіоні українці не грають, а ось у Другому є двоє: півзахисник Кирило Павлюк з «Тістеда», та колишній форвард «Олександрії» Андрій Новіков, який зіграв всього у 5 матчах за «Есб'єрг» з літа минулого року.

У юнацьких лігаї представників України трішки більше — п'ятеро. Саме Ерік Святченко допоміг вихованцю «Дніпра» Єгору Рогачу підтримкою при переході до «Віборгу», де юнак грає за U-19, а Ерік свого часу починав кар'єру. За «ХБ Кьоґе» грають відразу двоє українців: вихованець «Чорноморця» Елія Абу Аль-Шамлат та представник київської ДЮСШ-15 Олександр Колочавін. За юнацьку команду «Сьоннерйюска» виступають також двоє гравців з України: вихованець «Динамо» Дмитро Косач та Валентин Напуда, який переїхав до Данії з СДЮСШОР Ужгород.

Суперліга

Ерік Святченко — «Мідтьюлланд»

Другий дивізіон (3 ліга)

Кирило Павлюк — «Тістед»

Андрій Новіков — «Есб'єрг»

Юнацька ліга U-19

Дмитро Косач, Валентин Напуда  — «Сьоннерйюск» U-19

Юнацький Дивізіон U-19

Єгор Рогач  — «Віборг» U-19

Елія Абу Аль-Шамлат (вихованець Чорноморця), Олександр Колочавін —  «ХБ Кьоґе» U-19

Публикация от Stanislav Bilenkyi (@_bilenkyi)

В елітному дивізіоні грає лише один українець —  колишній нападник «Олімпіка» Станіслав Біленький, який лише цієї зими змінив Грузію на Ізраїль, але вже встиг відзначитись дебютним голом, хоч і зіграв всього у двох матчах. І ще два гравця, які грають в еліті, мають українські корні, але громадянство Ізраїлю. Мова йде про колишнього захисника «Зорі» Максима Гречкіна та 31-річного центрхава Руслана Барського, батьки якого є українцями, але сам він відіграв усю свою кар'єру в Ізраїлі, де і народився.

У другому дивізіоні Ізраїлю грає за «Маккабі» з Петах-Тікви Даніель Джулани. Мати Даніеля українка, через що у нього виникли проблеми з отриманням ізраїльського паспорта до 18 річного віку. Футболіст оформив українське громадянство і був заграний за юнацькі збірні України. Мав запрошення грати за молодіжну збірну України (до 21 року), але ще не ухвалив рішення, за яку зі збірних гратиме, після вирішення питання з ізраїльським громадянством. За словами атакувального півзахисника, він віддав би перевагу збірній України.

Лігат ха'Ал (елітний дивізіон)

Станіслав Біленький — «Маккабі» Нетанія

Максим Гречкін — «Бейтар» Єрусалим

Руслан Барський — «Хапоель» Хадера.

Ліга Леуміт (2 дивізіон)

Даніель Джулани — «Маккабі» Петах-Тіква

Публикация от Kerala Blasters FC (@keralablasters)

Єдиним представником України у чемпіонаті Індії є колишній хавбек «Олександрії», «Руху» та «Металіста 1925» Іван Калюжний. Минулого літа 25-річний гравець поїхав на правах оренди до екзотичного чемпіонату і непогано там себе проявив, забивши вже чотири голи у 17 матчах.

Індійська Суперліга

Іван Калюжний — «Керала Бластерс»

Публикация от Yevhen Bokhashvili (@jeka_baha_10)

Єдиним представником України в Індонезіїї залишається Євген Бохашвілі, який вже тривалий час грає у цій країні. Лише на рік він їздив до В'єтнаму та Румунії, але все ж знов повернувся до Ліги 1, де непогано себе зарекомендував спочатку у «ПСС Слеман», куди і повернувся на початку цього року, і «Персіпурі». На його рахунку у 2023-му році вже 8 матчів і 2 гола. 

Ліга 1

Євген Бохашвілі — «ПСС Слеман»

Публикация от Виктор Серденюк (@serdeniuk_v)

В Ірландії грають всього два українці: вихованець «Чорноморця» Віктор Серденюк перейшов до «Лонгфорд Таун» на початку 2023-го року з іншого ірландського клубу — «Шемрок Роверс». А ось Валерій Доля грав раніше за «Таврію», але з літа минулого року виступає за «Атлон Таун». На його рахунку поки що всього два матчі.

Перший дивізіон (2 ліга)

Віктор Серденюк — «Лонгфорд Таун»

Валерій Доля — «Атлон Таун»

Четверо українських футболістів грають в Ісландії, причому троє з них доволі відомі по виступах в УПЛ та Першій лізі. Мова йде про колишнього захисника «Чорноморця» та «Львова» Сергія Шаповала, який підкорює аж третю лігу, та двох Константинів: Пікуля та Ярошенко, які поїхали минулого року до Рейк'явік, щоб захищати кольори «Троттура».

Ще один гравець, Альберт Гатілов, перейшов до ісландського клубу «Сельфосс» на початку цього року. 

Ленгюдейлд (2 дивізіон)

Константин Пікуль, Константин Ярошенко — «Троттур»

Альберт Гатілов — «Сельфосс»

Третя ліга

Сергій Шаповал — «Далвік/Рейнір»

Публикация от Viktor Tsygankov

По сообщению сайта FootBoom

Поделитесь новостью с друзьями