Популярные темы

Александр Хацкевич — о ближайших матчах «Шахтера» и «Днепра-1» в еврокубках

Дата: 14 февраля 2023 в 15:44 Категория: Новости спорта


Александр Хацкевич - о ближайших матчах
Стоковые изображения от Depositphotos

У четвер стартують ігри стикового раунду Ліги Європи та Ліги конференцій. У рамках першого турніру Шахтар у Варшаві прийме французький Ренн. Дніпро-1 у плей-офф Ліги конференцій у гостях зіграє на Кіпрі проти АЕКу. Для українських команд майбутні поєдинки – перші офіційні матчі 2023 року. 

Колишній тренер Динамо Олександр Хацкевич поділився своєю думкою щодо старту наших клубів у 2023-му футбольному році.

– Дніпро-1 вдруге за нинішній єврокубковий сезон зустрінеться із кіпрським АЕКом. І що незвичайніше, з ним у групі Ліги Європи грало і київське Динамо, і дуже невдало. Яка ваша думка про суперника Гірників?

– АЕК поки що непереможний для українських команд. Але ми знаємо, що немає непереможних команд. У складі АЕКа зібрано переважно досвідчених футболістів, а середній вік команди 30 з половиною років – це дуже багато. У команди є іспанський тренер, який культивує далеко не іспанський футбол.

Футболісти АЕКу намагаються застосовувати вертикальний футбол, багато граючи через фланги, можна часто побачити силовий футбол у виконанні лідера чемпіонату Кіпру. В останньому турі АЕК у рідних стінах ледве уникнув поразки від явного аутсайдера – Акрітаса. Господарі зрівняли рахунок на 89-й хвилині зустрічі зусиллями Тричковського. Впевнений, що тренерський штаб Дніпра-1 бачив цей поєдинок, але він не є показовим для нинішнього АЕКу.

– Склад АЕКа, м’яко кажучи, дуже інтернаціональний.

– Так, це реальність нашого часу. У лідируючих 4-5 клубах кіпрської Ліги Сіта грають переважно легіонери. Жодного ліміту в місцевому футболі немає і близько. В АЕК грають переважно досвідчені хлопці, які пройшли хорошу школу найкращих європейських чемпіонатів. Вони люблять контролювати м’яч. Гравцям Дніпра-1 потрібно бути терплячими і чекати на свій шанс і не забувати, що це двоматчеве протистояння.

– Що можете сказати про наставника кіпрської команди – іспанця Хосе Луїса Ольтра?

– Він багато команд тренував на батьківщині та торік перебрався на Кіпр. Вважаю, що це непоганий фахівець, який вибудовує тактику та гру команди, виходячи з наявності у нього певних футболістів. Гра через фланги, потужні нападаючі – ось нинішній АЕК. Та й результат у нього непоганий як у єврокубках, так і у місцевому чемпіонаті.

– Артем Громов, якраз із Дніпра-1 цієї зими перебрався до АЕК і може зіграти проти українського клубу. Погодьтеся, таке побачиш нечасто у єврокубках.

– Особисто я з Артемом не знайомий, але добре знаю його як футболіста. Громов – досвідчений гравець. Можливо, футбол АЕКа йому і підійде, адже кіпріоти часто закидають м’яч за спину захисникам у вільні зони. Тепер йому потрібно вивчити мову.

– Тепер давайте поговоримо про Дніпро-1. Підопічні Кучера змогли посилитись, не втративши нікого з провідних футболістів. Як вважаєте, лідер української Прем’єр-ліги став сильнішим?

– Насамперед, скажу, що у жовтні-листопаді було добре видно, що лава запасних у Дніпра-1 була дуже короткою. Найчастіше не було можливості нікого випустити на поле, щоб посилити гру. Тепер, гадаю, це питання вирішено після приходу новобранців. А ось чи підсилить новачки команду, тут все покаже лише офіційні матчі. Зрозуміло, що пріоритет дніпрян – чемпіонат України. Але й у єврокубках хочеться проявити себе та й грошей для клубу заробити.

– В успіхах Дніпра-1 більше заслуги головного тренера Олександра Кучера чи спортивного директора Євгена Краснікова?

– Це командна робота. Кучер – молодий фахівець, а на стороні Краснікова досвід та футбольне чуття. Як футболіст Олександр Кучер мав величезний досвід, але зараз наставник, а це інше. У четвер йому потрібно обрати правильну стратегію цього протистояння. Важливо, що Довбик та Піхальонок залишились у команді.

– У Ларнаці буде цікавий поєдинок?

– Так. Я зараз проживаю на Кіпрі, і маю вам сказати, що дніпряни правильно зробили, що приїхали сюди заздалегідь, за тиждень до поєдинку. Потрібно звикнути до погоди. Якщо вдень на сонці стовпчик термометра піднімається до позначки + 17 градусів, то на 22:00, коли почнеться гра, він опускається до 4-5 градусів тепла. І така погода, як на мене, буде на руку українській команді.

– Хто фаворит цієї пари?

– Зараз це важко сказати, більше інформації ми матимемо після першого поєдинку. Кіпріоти – у тонусі, їхній чемпіонат у розпалі, тому нашим футболістам необхідно витримати штурм противника у дебюті зустрічі. І все ж таки АЕК не дуже розпещений іграми на міжнародній арені, так що все в руках і ногах футболістів Дніпра-1.

– Тепер давайте перейдемо до протистояння Шахтаря та Ренна. Що можете сказати про французьку команду, яка восени двічі обіграла київське Динамо у групі Ліги Європи.

– У суперника Гірників дуже молода команда. А молоді притаманна нестабільність. Якщо в першій частині Ліги 1 Ренн програв лише двічі, то після відновлення сезону в пасиві Ренна додалося ще п’ять поразок. Команда займає 6-е місце в чемпіонаті Франції і, мабуть, підопічні Бруно Женезіо не в кращому стані, як психологічному, так і фізичному. Криза невдач, безумовно, позначається на грі команди.

– Але Ренн нещодавно обіграв ПСЖ у чемпіонаті Франції…

– Так, тут погоджуся. Але ПСЖ дуже багато став програвати – невдачі як у Лізі 1, так і Кубку Франції. Інформації про Ренн у Йовічевича достатньо, тепер потрібно її правильно використовувати.

– Що скажете про Шахтар, який залишили Михайло Мудрик та Сергій Кривцов?

– Мудрик – це, звісно, втрата. Усі думають, що Гірники стали слабшими. Але донеччани мали час на зборах, щоб підготуватися до того, що доведеться грати без Михайла Мудрика. Найближчі ігри багато прояснять.

– А повернення до команди Ярослава Ракіцького посилить Шахтар?

– Звичайно. Ракіцький має великий досвід, як футбольний, так і життєвий. Начебто Ярослав не схильний до травм, але в якій він зараз формі? Переконаний, холоднокровності в обороні він додасть.

– Деякі фахівці кажуть, що на сьогодні Ракіцький сильніший і за Матвієнка, і за Бондаря. Ви погоджуєтесь з такою думкою?

– Восени Ярослав грав у турецькому чемпіонаті, і тому скласти точну думку зараз важко. Ясно одне – Ракіцький потрібний нинішньому Шахтарю.

– Після  трансферу Мудрика на його місце керівництво Шахтаря нікого не придбало. Чому так роблять менеджери Гірників?

– Мені здається, що на цій позиції у півзахисті гратиме Олександр Зубков. Я пам’ятаю, як він на лівому фланзі півзахисту грав у угорському Ференцвароші. Сашко може зміщуватися в центр і удар у нього несподіваний.

– Судячи з зимових спарингів, покращує свою гру і Лассіна Траоре, який рік пропустив через тяжку травму, внаслідок чого минулої осені він виглядав досить блякло.

– Траоре мав дуже серйозну травму. Тоді він тільки з’явився у Шахтаря. Рівень гри Траоре досить високий, ми пам’ятаємо по Аяксу. Йому зараз треба налагодити взаємодію з рештою партнерів. Навесні від нього не чекатимуть якоїсь феєрії, але він має забивати. Лассіні потрібно допомагати і не поспішати його, а він зможе віддячити клубу своїми забитими м’ячами.

– Завжди на перші офіційні матчі після тривалої зимової паузи всі вболівальники очікують з нетерпінням. А зараз і поготів, під час війни…

– Згоден, футбол одна з небагатьох радощів для наших громадян під час війни. Наші футболісти можуть і мають подарувати радість і простим уболівальникам, і нашим воїнам. Бійці ЗСУ хоч на телефоні зможуть подивитися ігри чи огляди та покращити свій настрій, адже завдяки їм ми й живемо. А футболістам наших команд попрошу не забувати про це, виходячи на футбольні поля у Варшаві та Ларнаці.

По сообщению сайта FootBoom

Тэги новости: Новости спорта
Поделитесь новостью с друзьями