Популярные темы

«Горняк-Спорт»: поставщик кадров для элиты

Дата: 13 февраля 2023 в 19:04 Категория: Новости спорта



Стоковые изображения от Depositphotos

FootBoom — про те, як клуб із Горішніх Плавнів останніми роками став постачальником кадрів для Прем'єр-ліги.

«Гірник-Спорт» — яскравий приклад того, як треба розвивати та розкривати маловідому молодь. Як правило, за півроку — щонайбільше рік вона залишала «родинне гніздо», перебираючись до клубів Прем'єр-ліги. В українському футболі працювати на перспективу вміють лише одиниці. Одразу спливають у пам'яті імена Василя Малика, Олега Федорчука, Сергія Задорожного і, звичайно, Ігоря Жабченка...

Жабченко у багатьох міцно асоціюється з «Гірником-Спорт». Не дивно, бо з цією командою він досяг найбільших успіхів у своїй тренерській кар'єрі. Вигравав з нею другу лігу, ставав бронзовим призером першої... Загалом у Горішніх Плавнях Ігор Валентинович провів сім чудових років.

Утім, не лише з голів, перемог і очок складається його біографія. Турнірні результати — це один бік медалі. Вміння знайти в надрах вітчизняного футболу самородок і зробити з нього ювелірну прикрасу — вже інший бік цієї ж медалі.

Усіх гравців, що пройшли школу Ігоря Жабченка в «Гірнику-Спорт» і потім пішли на підвищення, складно перерахувати. Однак, зізнаємося, такого завдання перед собой ми не ставили. Достатньо ознайомитися зі списком останніх трьох років, щоб зрозуміти масштаби роботи, зробленої штабом «гірників». Двадцять гравців (Юрій Кравчук двічі переходив до клубів з еліти) — вражаючі цифри. Останній приклад — січневий трансфер захисника Даниїла Хондака у «Верес». 

У чому ж секрет успішної роботи Ігоря Жабченка та «Гірника-Спорт» на трансферному полі? Факторів кілька. Перший. Фахівцю ніхто не заважав,  зверху гравців не нав'язували. Другий. Він мав надійного та професіонального помічника в особі Юрія Сака, якому повністю довіряв. Третій. Вмів розгледіти в маловідомому хлопчині майбутню зірочку (як приклад, Олександр Андрієвський). Четвертий. Вмів знайти підхід до гравця, розкрити його найкращі якості. П'ятий. Проводив хорошу тактичну та психологічну роботу з підопічними.

* оренда; ** закінчення оренди.

...У грудні Жабченко вдруге за кар'єру залишив Горішні Плавні. І залишив після себе приємні спогади. Чи станеться третє пришестя? Як там кажуть? Ніколи не кажи ніколи...

Читайте также: Первая лига. Самый молодой — Локтионов, самый титулованный — Калитвинцев

По сообщению сайта FootBoom

Тэги новости: Новости спорта
Поделитесь новостью с друзьями