Популярные темы

Кирилл Данильченко: «Лео-1» для ВСУ

Дата: 11 февраля 2023 в 00:04


Кирилл Данильченко:
Стоковые изображения от Depositphotos

Військовий експерт Кирило «Ронін» Данильченко у черговому лонгріді для Site.ua розмірковує про танки «Леопард», які надійдуть до України з Німеччини.

Всі ці суперечки, може чи ні вразити «Леопард-1А5», що нам збирається постачати Берлін, якийсь Т-72Б в умовах «сферичнокінного» бою лоб в лоб, безсумнівно цікаві. 

Ось тільки танки не зобов'язані воювати з танками. 

Завдання танка – допомогти піхоті подолати інженерні загородження та щільну забудову. Бути точною «снайперською гарматою» на гусеницях. Встигнути з глибини до опорника та відігнати штурмові групи, а краще розмотати їх і вкласти в багнюку. 

Тактика, коли росіяни влаштовують цвинтарі битої техніки в лобових атаках під Вугледаром, підриваючись на мінних полях і потрапляючи під арту, за прикладом чавуннопиких маршалів СРСР, звісно, чудово виглядає на відео. 

Але є і зворотні приклади – коли вдало відпрацьовують установки розмінування, у проломи в полях ідуть штурмові групи й десант на БМП, вони починають штурм, а танки через завісу піхоти ведуть вогонь по околичних будівлях і вогневих точках із флангу. 

Тоді все виходить не так бадьоро і весело для тих, хто обороняється. 

Читайте также: Берлин одобрил поставку Украине 178 танков Leopard 1

Танк і повинен завдяки хорошій оптиці і потужності снаряда довбати по укріплених будівлях, ДЗОТ, не давати комфортно працювати снайперам і кулеметникам. 

Ударів керованих ракет уникати постановкою димів, стрільбою «каруселлю», обстрілами місця пуску.  

Дистанцією, нарешті. 

Для танка 3.5 км для того, щоб всадити в будинок фугас – не особлива проблема, тоді як більшість легких протитанкових комплексів просто не дістануть, а важкий легко виявити в бойових порядках.  

Якщо під час прориву оборони противника підійдуть резерви і маневрені групи, де будуть танки, то танковий бій може трапитися. А може і не трапитися. 

Бо в реальності важкі ПТРК БМП і піхоти, всілякі «Бонуси» 155 мм. артилерії, спішена піхота з «Джавелінами», «Корсарами», розумні міни і навіть звичайні 8-кг «млинці» попереднього покоління становлять для танків набагато серйознішу небезпеку, ніж танкові дуелі. 

У нас дуже люблять поговорити про те, що ніякого ленд-лізу для України досі не спостерігається. 

Хоча тільки в останніх пакетах тільки від США під 2000 ПТРК «Тоу» та 1250 пускових юнітів «Джавелін». 

Нагадую про всяк випадок – річна закупівля із заводу виробника у 2020 році – 800 штук РАКЕТ, у 2019 році – 1240 штук РАКЕТ до FGM-148 Javelin. Не ПУ. 

Читайте также: США выделяют Украине новый пакет военной помощи на 2,2 миллиарда долларов

Це на весь Альянс і іноземних замовників, природньо були складські запаси і ринок надлишків, але поставки в Україну – дикі цифри за будь-якого варіанту. 

З 13.000 CLU (командно-пускових юнітів) 7.500 в Україні. А ленд-лізу все немає, так.

Ну, ви зрозуміли, що я думаю про тих, хто продовжує розносити цю нісенітницю?  

3250 сучасних пускових з оперативним запасом ракет це, припустимо, на 200 умовних батальйонів по 16 лаунч-юнітів. По 4 у кожній роті, та ще 4 – у роті вогневої підтримки. 

Це не рахуючи розумних снарядів, мін, різних ракет «вистрілив і забув». 

Буде кому підбивати російський металобрухт без дуелей «Леопарди» проти «Армати». 

фото — site.ua

Німеччина дозволила реекспорт «Леопард-1А5», поставки від приватних заводів (їх часто скуповували для подальших перепродажів), створила коаліцію з Данії та Нідерландів. 

Головна проблема тут – інструктори: танк знято з озброєння на початку 2000-х. 

Оскільки інструктори в західних арміях – це ті військові, хто пройшов кілька контрактів і всі позиції в танку, то наймолодшому з них – 45 років. 

Само собою може бути присутнім кілька десятків кілограмів зайвої ваги, затишна робота в офісі або охороні, з небажанням повертатися в Бундесвер.  

Як вчинить Берлін – використає «довгий євро» або заклик резерву, поки незрозуміло, але тут буде затик, саме тому перші машини обіцяють за кілька місяців, найімовірніше травень-червень. 

Читайте также: Нидерланды и Дания помогут Украине получить около сотни Leopard 1 из Германии

«Леопард-1А5» має головне, що повинен мати танк у 2023 році, – гарний тепловізор, що дає змогу ідентифікувати супротивника з 3 км, лазерний далекомір, непогану систему управління вогнем, стабілізацію гармати, цифрову рацію SEM 80/90, ті самі, що стоять на «Лео-2А5». 

Те, що наші кретини в ЗМІ пишуть, що «нам дають танк без броні», то вони просто не в курсі, що в модернізованої версії німців стоїть навісна рознесена броня. 

Яка через кут нахилу і додаткових листів відповідає 140-мм листу. 

Лоб корпусу Т-62, того самого, що Москва планує (за 3 роки!) поставити в стрій 800 штук за 3 роки – 105 мм.

А накладна броня від Т-62М не тримає моноблочні вольфрамові оперені снаряди. Сюрприз, так. 

Прикрутять стародавні «Контакти» до російських старих? Ну так і на німців є кераміка, є різні комплекти, на кшталт MEXAS, що використовувався на «Лео-1» канадцями в Афганістані. 

Але ж суть зовсім не в умовних танкових боях.  

фото — site.ua

Загиблі під час «хаймарсингу» в Новий рік у Макіївці – це 44-й полк. Не механізований, не моторизований, просто стрілецький. 

Як діди – не те, що Т-55 або там «бровасті» Т-62, ніяких танків немає, просто голі стрілецькі батальйони.

550 чоловік у баті, мінометна батарея, якісь машини мобілізовані з народного господарства доїхати – придані, не штатні. 

Схожим 43-м полком командував полковник Єнікеєв – просто покликаний по мобілізації чиновник із Мінтрансу. Саме такі командири загнали мобілізованих до актової зали послухати путіна. 

Чи залишилися ще питання проти кого передаються «старі» Лео-1? І чи будуть вони вже такими старими? 

Читайте также: В Португалии подтвердили намерение передать Украине танки Leopard 2

Так, «Леопард-1А5» – просто модернізація танка, який створювався в епоху до динамічного захисту. 

Коли ухвалено було рішення, що занадто багато загроз, які вже можуть проникнути крізь броню – і гармати Т-55, і Т-62, і «Рапіри», і «Малютки», і гранатомети піхоти. 

Тобто, вловлюєте – він і тоді пробивався всім, що було.  

Захищатися марно і прийнято було рішення зосередитися на оптиці, маневреності, точності ведення вогню, маскуванні, на розширенні номенклатури снарядів.  

Зараз, коли з'явилися тандемні боєголовки й ударні ядра, що підриваються магнітними датчиками над дахом, ситуація знову повторюється.

фото — site.ua

У будь-якому разі, дві танкові бригади в подарунок – це дуже здорово, особливо в нинішній реальності, де держави прагнуть не розкидатися парками БТТ. 

За фактом росіяни будуть цілий рік ставити в стрій «бровасті» Т-62 і, можливо, отримають 265 штук до серпня.

Це якщо завод зможе освоїти модернізацію і не підведуть суміжники з тепловізорами, з динамічним захистом, техніка зі зберігання не виявиться горою чермета. 

Ми ж гарантовано отримаємо від коаліції з 3 країн щонайменше 180 машин, а крім того маємо великі запаси в Бельгії, Греції, Італії, Норвегії, Канаді (з навісною керамічною бронею), маємо під 400 одиниць у Туреччині. 

Щонайменше з часом буде паритет, у Бельгії вже тривають дебати про постачання. В реальності, стан «Лео-1А5», знятих з озброєння 2003 року, і стан Т-62М – небо і земля. 

Читайте также: Франция и Италия приняли решение об отправке в Украину ЗРК SAMP/T

А ще СРСР накрутив 40 тисяч танків Т-80, Т-64 і Т72. Так, половина втрачена під час розпаду, величезні втрати на фронті, багато чого згнило, розпродано.  Але понад 14 тисяч штук має бути на зберіганні. Де танки, розробники ви «Армат», навіщо залізли в Т-62, що сталося? 

«Леопард-1А5» може допомогти своїй піхоті кулеметами, всадити 105-мм HEAT снаряд як в укріплений будинок, так і в більшість броньованих цілей на передку, засікти тепловізором рух, підтримувати штурмові групи з флангу.  

Свого часу росіяни теж вдосталь сміялися над стародавніми «Гепардами», які не приносять користі, і над БМП «М-113», які бачили В'єтнам, а потім різко якось перестали. Щось сталося. 

Те ж саме трапиться і тут. Можете засікати час.

Читайте также: Парламент Швеции одобрил военную помощь Украине на более 400 млн долларов

По сообщению сайта FootBoom

Поделитесь новостью с друзьями