Популярные темы

Швейцария рассматривает возможность поддержки Украины танками

Дата: 03 февраля 2023 в 00:24


Швейцария рассматривает возможность поддержки Украины танками
Стоковые изображения от Depositphotos

Швейцарія не може напряму передати зброю Україні через нейтралітет, проте розглядає варіант відправки своєї військової техніки союзникам України – щоб вони могли передати Києву аналогічне озброєння із власних запасів. Про це, як пише Мілітарний, повідомляє видання Bloomberg.

Оголошення про те, що Німеччина та інші європейські країни надішлють свої танки в Україну для захисту від атак Росії, активізувало дебати в Берні про те, як і коли Швейцарія зможе допомогти Україні.

Про доставку зброї безпосередньо на поле бою не може бути й мови через незмінну позицію країни – бути нейтральною у військових конфліктах. Але швейцарські політики закликають продати Leopard за номінальну плату Польщі, Словаччині та Чехії, щоб замінити танки, які їхні уряди планують відправити Україні.

«Війна змінила дискусію в Швейцарії. Ми не можемо відмовитися від нейтралітету, але нам потрібно поговорити про те, які можливості ми маємо для підтримки країн, які відстоюють ті ж демократичні цінності, що й Швейцарія», — каже Майя Рінікер, член парламенту Швейцарії, яка представила пропозицію віддати танки.

Наразі збройні сили Швейцарії мають на озброєнні близько 300 танків Leopard 2A4, експлуатують їх під індексом Pz 87. Більшість із них виготовлені у Швейцарії за ліцензією і лише 35 танків придбані в Німеччині.

У гірських бункерах на сході країни зберігається близько сотні законсервованих танків Leopard 2. Вони призначені для виведення із озброєння і стоять там майже десять років, але залишаються справними. Це майже третина від усіх Leopard, які має Швейцарія.

Речниця міністерства оборони Швейцарії повідомила, що будь-який продаж танків вимагатиме широкомасштабного виведення з експлуатації, а отже – і резолюції парламенту.

За її словами, наразі Швейцарія не отримувала жодного запиту від Німеччини про продаж танків виробнику Rheinmetall AG, а також не має запитів від інших країн.

Мілітарний повідомляв, що Польща направляла запит Швейцарії на поставку танків Leopard 2A4, аргументуючи це тим, що Варшава передала Україні частину свого озброєння, у тому числі й танки.

Проте влада Швейцарії відхилила прохання. Полякам відмовили нібито через те, що для передачі чи продажу цих танків потрібне схвалення парламенту. Це тривалий і складний процес.

Тому швейцарці повідомили, що не зможуть завершити передачу танків у короткі терміни.

По сообщению сайта FootBoom

Поделитесь новостью с друзьями