Популярные темы

«Кто покупал креветки и где наши?», — Андрей Павелко – об уголовных делах против руководства УАФ.

Дата: 25 января 2023 в 17:34 Категория: Происшествия



Стоковые изображения от Depositphotos

Президент УАФ Андрій Павелко на зустрічі із журналістами розповів про кримінальні справи, відкриті проти керівництва УАФ.

— Проти УАФ, безпосередньо керівників УАФ, відкрито 10 кримінальних справ.

— Чотири.

— Проводяться розслідування, багато журналістьских розслідувань. Це не додає репутації УАФ. У Європі президент федерації футболу Франції Ноель Ле Гре в подібній ситуації відразу призупинив свої повноваження. У вас не було такої ідеї?

— Порівнюємо наші позиції. Основна проблема у випадку з Ле Гре — це некоректне спілкуванню з жінками (не висловлювання по Зідану). Зі мною такого не було, може я щось не знаю? 
Кримінальне провадження в цивілізованій країні важливо обовʼязково доводити рішенням суду. Наша країна, знають в усьому світі, має особливість – штучні справи, які довго розглядаються, тягнуться, а потім у мить розсипаються і зникають. Це така історична, на жаль, особливість. 

Наше покоління має за мету змінювати це все. Я впевнений, що всі кримінальні справи зараз – старі, безперспективні й штучні. Я впевнений, що суд прийме законне рішення. 

УАФ буде направляти до європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) всі ті порушення, що відбуваються у правоохоронних органах. Після двох Майданів я думав, що правоохоронна система Януковича зникла. А вона потрохи ще є – і сьогоднішні-завтрашні звільнення, я впевнений, що очищення всієї структури нашої країни нададуть наступному поколінню можливість робити свою справу і не чекати, що будуть якісь замовні правоохоронці.

— Хто замовив кримінальні справи на керівників УАФ, кому це вигідно?

— Давайте зануримось в історію. 1994 рік. Якось так, степ бай степ, в нас вибудовувалася система, в якій всі кошти перераховувалися на офшор. Комерційні права були передані УФІ. 

2015 рік. Я очолюю федерацію і в мене – красота: УФІ, «Ньюпорт», комітет арбітрів з великими контрактами, але — жодного майданчика, жодного стадіону, де можна було б розвивати систему підготовки футболістів. Такий був старт моєї праці.

«Ньюпорт» – єдина в УЄФА компанія, яка була прокладкою між УЄФА, ФІФА і країною. В німецькій газеті «Шпигель» навіть вийшло розслідування — унікальне для Європи і світу. Це була конкретна корупційна схема, де гроші і клубів, і федерації, і програм УЄФА-ФІФА надходили на рахунки компанії, яка була відомо з ким повʼязана. Ці гроші УЄФА-ФІФА, чаї, креветки — це все «Ньюпорт» і всі хто за ними стоїть.

— Але ж креветки купували вже при вас.

— Прочитайте уважно розслідування Шпігель — там офіційні документи, там про все.

— Кому це вигідно?

— Старому керівництву дуже не хотілось втрачати «Ньюпорт». Була ще УФІ, яка володіла усіма комерційними правами – на збірну, чемпіонати, медіа, квитки і т.д. Це комерційна компанія з власниками — на Кіпрі і в Чехії. На 2015 рік всі гроші були зосереджені в одних руках. Від комерції — в УФІ, від УЄФА і ФІФА — в «Ньюпорті».

Ми направили перший лист до УЄФА, в якому просили прибрати прокладку від «Ньюпорта». Інше звернення вже в 2016 році, коли союз очолив Александер Чеферін — лист запрацював і була закінчена ера «Ньюпорта» в українському футболі.

У нас було звернення в «Ньюпорт»: «Хто ви такі і де наші гроші?». «Хто купував чаї, креветки?». Досі ми, як власники коштів, не отримали жодної відповіді.

Найцікавіше інше: справа проти УАФ почалася у 2017-2018 році, коли ми закрили «Ньюпорт» та УФІ. Хто найбільше постраждав від цього?

— Григорій Суркіс.

— Коли ми перекрили кисень «Ньюпорту» і УФІ, почалася велика вітчизняна футбольна війна в Україні. 

У матеріалах справи є дуже цікаві речі. Ніби «Ньюпорт» отримав наказ від Запісоцького перерахувати комусь гроші. Зазначається дата і те, що він виконавчий директор. Хоча він на той момент вже був генеральним секретарем.

Далі, саме в цю дату саме Запісоцький не був в Україні. І найсмішніше, що слідство зазначає, що розпорядження підписане невстановленою особою від імені генерального секретаря. І все це і є доказовою базою. Жодного оригінального документу, підпису. Все штучне. Оригіналів немає. Це все елементарно, Ватсон.

Усі листи по встановленню слідства відправлялися з офісу «Динамо» Київ. Є підтвердження, що у «Динамо» є звʼязок із «Ньюпортом». Ніхто з УАФ не знайомий ні з ким з представників «Ньюпорта», ні разу не приїжджав, не знайомився, не мав плюсів від посередництва. Цієї прокладки вже немає, чому я дуже радий. 

— Що змінилося?

— У 2015 році, коли я тільки став на чолі ФФУ — розрахунки з УЄФА через «Ньюпорт», усі комерційні права належать УФІ, а економічну діяльність ФФУ контролює приватна кишенькова аудиторська компанія.

2023 рік. Розрахунки з УЄФА – напряму, усі комерційні права належать УАФ, економічна діяльність контролюється провідними аудиторськими компаніями світу, які належать до топ-5. 

Саме це і стало детонатором війни. Тому у 2017-2018 роках і була створена група з дискредитації діяльності УАФ. Був ще фінал ЛЧ, який ми повинні були провести, але ж саме тоді ж і завели кримінальні справи – «Ньюпорт» і завод з виробництва полів.

Ви памʼятаєте тему «Спасите мою маму», так от компанія «Андердог», яка спеціалізується на знищенні репутації, вихвалялась відео, де вони розповідали, як знищували українську футбольну федерацію завдяки таким фейкам. Туди ж були підключені багато журналістів з блоку радника Медведчука Сергія Васільєва, який писав темники, по яких досі живуть і працюють. 

Було декілька хвиль цих атак, які завжди співпадали чи з виборами, чи з фіналом ЛЧ, чи з подачею заявки на проведення ЧС.

— Проти вас воює Григорій Михайлович Суркіс?

— Скажемо так, ГМС.

— Ви підтвердіть або спростуйте. Так чи ні?

— Я розумію, що будуть наступні виклики. Тому скажу так – ГМС.

— Чи розглядали ви можливість відійти в сторону, зважаючи на кількість кримінальних справ? І що має статися, щоб ви пішли з посади президента УАФ?

— На це і була розрахована атака. Коли маєш відчуття, що винен – ти сам приходиш і пропонуєш мирову, «давайте я тихенечко піду в ліс«… Коли чоловік бачить, що в нього немає таких боків, які йому приліплюють, то піти – підтвердити усі спроби звинувачень.

Треба поставити крапку, дочекатися рішень судів, і розібратися хто був правий. За крісло ніхто не тримається. Але я хочу, щоб усі поважали статутні норми, які в нас є. Якщо ж ця історія з наклепом стане нормою –  то в нас кожен рік буде сплеск розслідувань і ми отримаємо колапс розвитку українського футболу. Я цього не допущу.

По сообщению сайта FootBoom

Тэги новости: Происшествия
Поделитесь новостью с друзьями