Популярные темы

Кирилл Данильченко: «Куницы» для ВСУ

Дата: 18 января 2023 в 01:14


Кирилл Данильченко:
Стоковые изображения от Depositphotos

Військовий експерт Кирило Данильченко у черговій колонці для Site.ua розповідає про німецькі БМП «Мардер», які будуть на озброєнні ЗСУ:

Уряд Німеччини готує для Києва передачу 40 БМП «Мардер» з наявності Бундесверу і промисловості. 

Батальйонний комплект «товстого» західного штату. 

Найімовірніше, версії А3 – машини, яка найчастіше зустрічається на озброєнні. 

А5 з протимінним комплектом у самих німців 74 штуки, є глибокі сумніви, що підуть відразу вони. 

Хоча для наших реалій з важкою мінною обстановкою було б корисно мати БМП, що тримає протитанкову міну і озброєну ПТРК «Спайк». 

Читайте также: Британия предоставила Украине пакет помощи: танки Challenger 2 позволят перейти к изгнанию войск рф

Щоправда, А5 добряче затаскані кампанією в Афганістані та навчальними полками, де ця версія тягне навчання екіпажів. 

Загалом, бабуся надвоє сказала за версією. Швидше А3. 

Швидко в будь-якому разі не буде – Греція просто зараз отримує батальйонний комплект зі зберігання, натомість на свої «копійки», які ми відправили, термін виконання контракту – осінь 2023 року. Отримали поки що першу партію в 17 штук. 

фото — site.ua

Саме цей пакет прийде в доступному для огляду майбутньому, в першому кварталі до кінця березня, як обіцяє їх Міноборони, а очікувати, що вони підуть пачками, не варто.

Сам Бундесвер із 370 БМП у наявності нерідко тримає боєздатними тільки до 75% парку. 

Притому, що «Рейнметал» отримує замовлення на ремонтні пакети і зіп на 120 млн. євро, доводиться використовувати донорів запчастин. 

Це на тлі того, що йде модернізація 50 БМП до версії А5 для німців. 

Минув той час, коли «Куниці» зберігалися зі спорядженими акумуляторами і мали стати в стрій за 5 годин. 

Читайте также: Италия решила передать Украине батарею ЗРК SAMP/T

Тому, що мир, дружба, газ і ганяти по горах бойовиків вистачало і так. 

І тут навіть мова не про слабкість німецької промисловості, коли потрібно вони швидко вони можуть хоч на прикладі підняття зі зберігання «Гепардів», хоч на прикладі «Ірис-Т».

Це щось ментальне, на кшталт, «Бундесвер залишає найбільший вуглецевий слід, ось вам велосипеди, щоб зменшити вплив на природу». Але маємо те, що маємо. 

«Мардер» А3 – непогана модернізація. Навісна броня на болтах, у лоб три шари тримають 30мм. знаряддя ймовірного противника, включно з гарматами «крокодилів». 

Суто німецька доктрина – машину забронювали рознесеними листами, амбразури десанту замінили ящиками з зіп, все для посилення захисту, тому маса зросла до 33.5 тонн. 

фото — site.ua

Але все одно вона могла тримати стрій з основними танками, мала непоганий запас ходу в 520 км і навіть у добре посиленій листами версії видавала до 65 км\год по шосе. 

Кругова оборона – у ранніх версіях у кормі кулемет 7.62, у пізніх у відсіку десанту три верхні люки, через які зможе працювати гранатометник або стрілець, оперуючи в глибині оборони ворога. 

20-мм гармата DM5 Rh202 «Рейнметалл» здатна пробивати підкаліберними снарядами в лоб БМП ймовірного супротивника, а ПТРК «Мілан-2», що має тандемні ракети, можуть забезпечити самооборону навіть від модернізованих танків.

Хоча, основна робота «Куниці» це, безсумнівно, підтримка піхоти. 

Тому й закидневе заряджання легкого ПТРК, на рідному верстаті зі складеною триногою, щоб його можна було знімати і використовувати в бойових порядках.

Командир машини він же і командир відділення, мав виходити разом із десантом, а навідник підтримувати їх зсередини. 

фото — site.ua

Кулемет, гранатомет «Карл Густав» і легкий ПТРК «Мілан», плюс нарізне 20-мм. знаряддя і кулемет «Мардера», досить потужно по вогневому впливу. 

Теж німецька школа. Не радянська, де БМП-1 був сильно перекачаний у протитанкову боротьбу. 

Відмінна оптика – приціл командира може вказувати цілі для навідника і повертати башту в бік загрози, тепловізор у навідника, тепловізор у командира, тепловізор на ПТРК «Мілан», прилад нічного бачення у мехвода. 

У будь-яку погоду, на дистанції до 2000 метрів «Куниці» з кінця 80-их років мали вирішальну перевагу в ідентифікації та супроводі цілі перед своїми радянськими побратимами. Бути в змозі ефективно воювати вночі і не бути в змозі це робити – теж критична різниця. 

Загалом передача заходом одразу кількох батальйонних комплектів гусеничної та колісної техніки, оснащених тепловізорами, стійких до близьких прильотів мін і снарядів, здатних тримати снаряди всіх однокласників у лоб – це вкрай вчасно. 

Читайте также: Нидерланды намерены передать Patriot Украине

Літаки важливі, ракети до РСЗВ важливі, ППО дуже важлива, але на величезному фронті все вирішиться на землі – ногами піхоти. 

Жодних два десятки багатоцільових літаків не зроблять те, що зробить уже добрий десяток батальйонів на М-113, здатних ПТРК «ТОУ-2» і 40 мм гранатометом вражати все, що є в супротивника з броні, з версією А3, що має нічний канал і захищену цифрову рацію.  

І батальйон «Мардерів», і французькі колісні гарматні бронемашини, і батальйон «Бредлі», і 3 батальйони дідусів «М113» – все це механізація і моторизація, поставки вже оперативного і стратегічного рівня, що сильно впливають на хід бойових дій. Особливо на тлі того, що в РФ у хід пішли лисі Т-62, бардаки зі зберігання і БМП тих років, коли «Мардер» був ще не модернізованим. 

Москві наполегливо дають зрозуміти, що не буде тієї точки, де у колективного заходу закінчиться можливість посилювати ЗСУ технікою. І навіть модернізована західна броня кошлатих років часто має вигляд за своїми можливостями на голову вищий, ніж те, що в масі стоїть на озброєнні у росіян. 

По сообщению сайта FootBoom

Поделитесь новостью с друзьями