Популярные темы

Андрій Шевченко: «Хотів би приєднатися до рідних в Києві, але це неможливо»

Дата: 13 марта 2022 в 22:14


Андрій Шевченко:
Стоковые изображения от Depositphotos

Колишній форвард та головний тренер збірної України Андрій Шевченко дав інтерв’ю стосовно вторгнення Росії.

– Як ваша родина в Києві (в оригіналі – Kiev)?

– Київ (в оригіналі – Kyiv). За українською транскрипцією правильно Kyiv. Kiev – це за російською.

– Ви розмовляєте російською?

– Я розмовляю російською, бо мене цьому вчили в школі. В Україні можна вільно говорити російською. Ми не без розбору проти російського народу; ми проти тих, хто підтримує війну. Ми знаємо, як відрізнити народ від режиму. Я точно знаю, що навіть у Росії багато хто проти війни.

– То як ваші рідні?

– Поки що добре. Я розмовляю з ними кілька разів на день. Моя мама Любов і моя сестра Олена вдома, в 25 хвилин від центру Києва. Тепер до них приєдналися й інші родичі, в тому числі моя тітка Ліда, яка чотири дні провела в підвалі.

– Чому ваші рідні не виїхали з України?

– Бо це їхня батьківщина, їхня земля, їхній дім. Я й сам хотів би приєднатися до них. Чому вони мали їхати?

– Бо ось-ось мав вибухнути конфлікт.

– Це не конфлікт, це не спецоперація, як це подають. Це агресія. Злочин проти цивільного населення. Ніхто до останнього не хотів у це вірити. Ми не могли уявити, що Росія зробить це з нами. Нам це здавалося неможливим.

– Ви думали про повернення в Україну?

– Я багато разів думав про це. Але це неможливо. Одразу все закрили. Першими бомбили аеропорти. Тому я вирішив захищати свою країну як можу. Говорити, хто ми, як ми страждаємо. Допомагати постраждалим та біженцям. Реакція в Італії була винятковою.

– Що італійці роблять для України?

– Через GoFundMe ми зібрали 343 764 євро для Червоного Хреста, а також аптечки, ліки, продукти харчування. Інші кошти збирає Фонд «Мілана», який виставив на продаж копію футболок, в яких ми грали в Манчестері, коли виграли Лігу чемпіонів у 2003 році. Мені подзвонив мій друг Джорджіо Армані, який особисто ініціював це. Я розмовляв з мером Флоренції та мером Мілана. Сподіваюся, незабаром зможу оголосити про особливу ініціативу.

– Яку?

– Мілан та Італія – мій другий дім. Мілан – особливо щедре місто. Я впевнений, що він може і прийме багатьох українців, які тікають від війни. Це будуть діти, жінки та люди похилого віку, тому що чоловіки від 18 до 60 років не можуть виїжджати з країни.

– Вони повинні воювати?

– На перший план виходять солдати, які пройшли регулярне навчання. Вся країна об’єднується в тилу.

– Як справляється Зеленський?

– Він діє дуже сміливо. Він об’єднав навколо себе українців.

– В Італії дехто стверджує, що вам варто здатися.

– Ми хочемо миру. Але здатися прямо зараз означатиме втрату свободи. Ми боремося і будемо боротися за нашу свободу і свої права. Ми хочемо наблизитися до Європи. Ми ні на кого не нападали, ми лише захищаємося.

– Чи правильно постачати зброю в Україну?

– Все, що потрібно, щоб захистити нашу країну від агресорів – це правильно. Демократії на нашому боці, і це дуже важливо для нас. Санкції проти Росії також дуже важливі, щоб чинити тиск і знайти дипломатичне рішення.

– Чи правильно виключати Росію з чемпіонату світу?

– Правильно. Поки триває війна, російські спортсмени не можуть змагатися. Я кожного дня молюся, щоб війна закінчилася.

– Ви вірите у бога?

– Звичайно, я вірю в бога. У сім’ї ми всі релігійні. Ми православні, а моя дружина і четверо дітей католики. Але бог один.

– 24 серпня 1991 року Україна стала незалежною.

– Я тоді був у Москві на турнірі. Цілу ніч ми їхали потягом назад. Ми приїхали до Києва вранці, повного жовто-блакитних прапорів.

– Як склалися ваші стосунки з росіянами?

– Раніше ми були єдиною великою країною. Тепер ця війна стирає все спільне минуле: і в плані культури, і в плані спорту. Великими радянськими футболістами були українці: Олег Блохін, Олександр Заваров, Олексій Михайличенко, Ігор Беланов. Сергій Бубка теж українець, він президент нашого Олімпійського комітету.

– Ви коли-небудь говорили з Берлусконі про Путіна?

– Ніколи. Президент «Мілана» завжди був добрим зі мною. Ніколи не забуду, що він відправив літак, щоб відвезти мого батька з Києва на операцію серця в Італію.

– В «Мілані» у вас був вирішальний пенальті у фіналі Ліги чемпіонів і «Золотий м’яч».

– Це надзвичайна історія, але зараз моя голова десь в іншому місці. Усі мої думки про мою країну. Я прошу Італію зробити все, щоб прийняти тих, хто втікає, і знайти рішення, яке покладе край бійні. Я молюся за це.

– Як ви уявляєте загробне життя?

– Я не знаю, що буде після смерті. Я знаю, що коли ти йдеш, люди тебе пробачають. Я сподіваюся, що у мене буде хороше життя, і що моя дружина та діти – бо я хочу піти першим – пробачать мене. Але зараз я молюся за порятунок моєї матері, моїх близьких та українського народу. Ніхто не заслуговує на ту трагедію, яку вони переживають. Сьогодні наша черга, але я не виключаю, що, якщо Путіна не зупинити, завтра це може торкнутися інших європейських країн, – сказав Шевченко.

По сообщению сайта FootBoom

Поделитесь новостью с друзьями