Популярные темы

Бій біля Скибина: як українці розгромили радянський мотлох і змусили росіян тікати біля Броварів

Дата: 12 марта 2022 в 00:24


Бій біля Скибина: як українці розгромили радянський мотлох і змусили росіян тікати біля Броварів
Стоковые изображения от Depositphotos

Схід Київської області дав гідну відсіч росіянам у напрямку Броварів. Тепер такі поразки – рутина для ворожої армії. Переможного маршу не сталося, та й колони ворога вже підходять здебільшого з радянським мотлохом і діють вкрай хаотично, що українцям лише на руку.

Хороші новини для Києва підвезли з напрямку Броварів. Росіяни протягли через лісисті заболочені території Сіверщини голови своїх колон, погрожуючи східним районам Києва. То був шостий танковий полк із Чебаркуля.

Але під Скибином їх зустріли 72-га бригада, легка піхота «Азова» (ймовірно, вони виставили кілька нових складів після мобілізації, адже частина «Азова» працює біля Маріуполя. — Прим. авт.) і місцева ТрО — переможного рейду з маршу на кшталт того, як американці проїхалися Багдадом, не вийшло.

Викликає питання адекватність командувача російського угрупування загалом — йому начхати на тили, на другий ешелон батальйонно-тактичних груп і підтримку піхоти. Навіть на те, що на флангах у них залишилися Десна та Козелець, звідки може виникнути неприємна контратака від українців. Це божевілля як воно є, але воно нам на руку.

Треба розуміти, що вищеописані колони набито відвертим радянським мотлохом — крім порівняно нового БТР-82, там були, наприклад, Т-72 А без модернізації.

Коротко бій можна описати так. «Стрічка» супротивника увійшла до Скибина, розтягнувшись на багато сотень метрів. Біля села вона потрапила до «кілбоксу» (зосереджений вогонь мінометів, 122-ї артилерії та ПТРК по єдиному тривимірному простору. — Прим. авт.). Поле бою щільно контролювали наші БПЛА — вони коригували удари.

Українська легка піхота обійшла трасу з флангу через цвинтар і заглибилася в ліс. Осідлавши трасу через лісисту місцевість біля села Залісся з півночі, українські війська почали вражати хвіст колони за допомогою ПТРК і РПГ.

Головний танк накрили зосередженим вогнем артилерії й мінометів.Хвосту прилетіло з гранатометів — обидва спалахнули, наче сірники.

Прильоти артилерії, що тривають, спричинили паніку в екіпажу вогнемета «ТОС», який вистрілив куди бог пошле — це, до речі, про те, як росіяни дбають про мирне населення й вибірковий вогонь.

Вочевидь, паніка почалася, бо українці стали пробивати картонні борти уламками. Дісталося й ворожим БТР, що щільно стояли носом до корми, — навіть страшно уявити, що відбувалося в десанті від 122-х мінометів, чиї осколкові снаряди падали за 15 метрів від них.

Танки спробували ставити димову завісу «Хмарами» й газувати на місці, щоб сховатися в клубах пилу та вихлопних газів. Але прильоти артилерії тривали — дрони працювали, а «Панцирі», що не знають аналогів, мабуть, або відстали, або дісталися черговим українським фермерам.

Під час відходу росіян трасою безповоротно було втрачено щонайменше дві машини — це підтверджено засобами об'єктивного контролю, БПЛА навіть зняли, як вони палахкотять. Чотири танки спалено, захоплено Т-72 А, знищено БТР-82, за даними телефонних перехоплень, на полі бою загинув командир полку полковник Захаров.

Півтора десятка вбитих і поранених було помічено тільки поряд і всередині битої техніки, але точно є полеглі в тих екіпажах, що відійшли. Будуть з-поміж «двохсотих» також і ті, кого не змогли стабілізувати, і вони померли дорогою в колоні, що відходила через селища.

Група однозначно втратила боєздатність: битий осколками Динамічний Захист, ДЗ  , який потрібно переспорядити, зірвані приціли, антени, пошкоджені «коробочки» — усе це отримали від численних прильотів усередині «стрічки».

Нещодавно, наприклад у тій самій Чечні, для росіян це був би чорний день, серйозна поразка. А зараз це вже рутина: друга розгромлена за три доби ротна група на Броварському напрямку, БТГр (батальйонна тактична група ), що втратила можливість наступати.

Біля села Перемога днями 72-га окрема механізована бригада відпрацювала два Т-72 Б3 і чотири БТР, захопила танк. Плюс два трофейні російські танки, шість спалених, п'ять знищених БТР, десятки вбитих — і це тільки на одному напрямку, біля двох крихітних сіл, яких і не видно на мапі без лупи.

По сообщению сайта FootBoom

Поделитесь новостью с друзьями