Армия Чехии отправит Украине новую помощь

Дата: 06 апреля 2023 в 00:04 Категория: Новости стран мира

Чехія планує надати Україні нову військову допомогу розміром майже 35 мільйонів доларів. Про це повідомила міністерка оборони Чехії Яна Чернохова, пише Мілітарний.

«Допомога, яку ми плануємо спільно з начальником Генштабу Карелом Жехкою, становить від 600 до 700 млн крон», – розповіла Яна Чернохова.

Це військові матеріали, які досі перебувають на чеських складах та не потрібні армії Чехії.

«Армія справді може відправити їх в Україну без шкоди для власної обороноздатності», – зазначила Чернохова.

Таку заяву глава оборонного відомства Чехії зробила за підсумками її зустрічі з президентом Петром Павелом.

Повідомляється, що вона передала йому перелік допомоги, яку Чехія вже надіслала Україні.

Чернохова наголосила, що разом із начальником Генштабу вони завжди стежать за тим, щоб матеріал, відправлений в Україну, можна було чимось замінити.

Також палата громад Чехії підтримала направлення в Україну до 15 співробітників Військової служби правопорядку для допомоги в розслідуванні воєнних злочинів в Україні.

Офіцери військової поліції Чехії надаватимуть підтримку групі Міжнародного кримінального суду, яка розслідує злочини в Україні. Вони працюватимуть переважно в Україні та, можливо, в Нідерландах, але не цілодобово.

Очікується, що чеська група буде розгортатися кілька разів на рік, щоразу на чотири-шість тижнів. Місія має тривати до кінця 2024 року. Цьогорічні витрати оцінюються в 12,4 мільйона чеських крон, наступного року – в 17,2 мільйона чеських крон.

Направлення місії, запропоноване урядом Чехії в березні, минулого тижня підтримала верхня палата парламенту – Сенат. Розслідування воєнних злочинів в Україні формально розпочалося у березні 2022 року, коли сорок сторін Римського статуту, згідно з яким був створений Міжнародний кримінальний суд, подали повідомлення про злочини за міжнародним правом. Міжнародний кримінальний суд судить осіб за злочини проти людяності, геноцид і воєнні злочини. Його визнають понад 120 країн, але навіть Сполучені Штати, наприклад, не претендують на його юрисдикцію нарівні з Росією.

По сообщению сайта FootBoom